5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Akinek nem kell az arany

2011.11.22. 17:57 - Piaci hírek

Az egyik legnagyobb és leghíresebb hedge fund-kezelõ, John Paulson eddig az aranybefektetések nagy barátjának számított, most azonban nagy tételben értékesíti részesedését egy aranyalapban. A szakemberek egyelõre csak találgatják, hogy miért.


ohn Paulson nagy tételben szabadul meg részesedésétõl az aranyra szóló legnagyobb ETF-ben (tõzsdén kereskedett alapban), az SPDR Gold Sharesben az amerikai felügyelet, a SEC adatai szerint – írja a német Handelsblatt. Június vége és szeptember vége között ezen befektetésének mintegy harmadát értékesítette. Az USA-ban a jogszabályok alapján az intézményi befektetõk negyedévente jelentik befektetéseik összetételét a SEC-nek, ezek a kimutatások adják a legjobb betekintést a hedge fund-ok portfólióiba és tranzakcióiba.

A számok alapján Paulson alapjainak szeptember végén 20,3 millió darab befektetési jegye volt az említett ETF-ben, június végén pedig még 31,5 millió. Az eladások értéke az aktuális piaci áron számolva 1,94 milliárd dollárt tett ki. A cégnek egyébként komoly tõkekivonással kellett szembesülnie az utóbbi idõben, miután a konkurens GLG Partnert felvásárolta. Tavaly a negyedik negyedévben például egymilliárd dollárt vittek el tõle.

A Wall Street nagyágyúi a lap szerint az utóbbi években fõleg az ETF-eket használták aranybefektetéseik megvalósításához. Paulson, aki hûséges aranybefektetõnek számít, az elsõ félévben is kitartott a nemesfém mellett, miközben más hedgefund-menedzserek, mint Soros György már akkoriban megváltak tõle.

Szakemberek most azt találgatják, hogy mi vezette Paulsont az aranyeladásra. Az egyik magyarázat szerint csak átnyergelt az alapokról a fizikai aranyrudakra, hogy költségeket takarítson meg. A másik variáció alapján készpénzre lehet szüksége, hogy kifizesse azokat a befektetõket, akik alapjának az idén tapasztalható rossz teljesítménye miatt ki akarnak lépni.

 

Forrás: Privátbankár

 

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok