5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Amikor az emberek hite elhagyja a dollárt a játéknak vége

2011.06.02. 08:55 - Piaci hírek

 Közeledik a nap, amikor a világnak elege lesz a dollárból és az USA adósságából. Amikor ez bekövetkezik a játéknak vége. Az Egyesült Államok gazdaságát életben tartó két legfontosabb pillér a dollár és az amerikai kincstárjegyek. A dollár évtizedek óta magának tudhatja a világ tartalékvalutája szerepét. A világon mindenki erõs, stabil valutának tartotta, ezért elõszeretettel használták a nemzetközi kereskedelemben. Az Egyesült Államok kormányának adósságát régóta a világ „legbiztonságosabb adósságának” tartották, legalábbis eddig.

Valahányszor komoly válság ütött ki a föld valamely pontján, a befektetõk az amerikai kincstárjegyekhez menekültek, mert sziklaszilárd befektetésnek tekintették. Sajnos ennek már vége. A világ kezdi elveszíteni az amerikai gazdasági rendszerbe vetett hitét. Már az ENSZ is a dollár összeomlására figyelmeztet. A dollár és az amerikai kincstárjegypiac összeomlása igazi rémálom lenne az amerikai gazdaság számára. Ha a világnak már nem kell a dollár, mit adhat az USA a rengeteg importált olajért és áruért cserébe? Ha a világnak nem kell az amerikai adósság, hogyan lesz képes az USA továbbra is többet fogyasztani, mint amit megtermel?

A világ figyeli, hogyan nõ napról-napra az Egyesült Államok adóssága, hogyan halmoznak fel egyre nagyobb költségvetési hiányt hónapról-hónapra és miként állítja elõ nyomdáiban a FED a hiányzó pénzmennyiséget, míg végül az USA pénzügyi rendszere nem bírja tovább.

Néhány nappal ezelõtt a Reuters egyik cikkében arról olvashattunk, hogy az ENSZ a dollár összeomlására figyelmeztet:

Az ENSZ szerdán a dollár iránti bizalom elvesztésére, sõt egyenesen az amerikai fizetõeszköz összeomlására figyelmeztetett, ha a dollár más valutákkal szembeni gyengülése folytatódik.

A világgazdaság félévi értékelésének részeként az ENSZ gazdasági osztálya közölte, hogy egy ilyen, a külföldi dollárbefektetések értékvesztésébõl eredõ fejlemény az egész globális pénzügyi rendszert veszélybe sodorhatja.

Sajnos az ENSZ nem az egyedüli szervezet, ami a dollárt fenyegetõ veszélyekre hívja fel a figyelmet.

Április 18-án a Standard & Poor’s stabilról negatívra rontotta az Egyesült Államok hitelminõsítését és arrafigyelmeztetett, hogy Amerika elveszítheti AAA besorolását.

Nem is olyan régen elképzelhetetlen lett volna egy ilyen bejelentés a Standard & Poor’s részérõl.

Ma már inkább az tûnik furcsának, hogy miért tartott ilyen sokáig megtenni ezt a lépést. Az Egyesült Államok pénzügyi rendszere szétesõben van.

Amint az amerikai államadósság hitelminõsítése romlani kezd, a kamatok elkezdenek emelkedni. Csak meg kell kérdezni a görög kormányt, milyen hatással is van ez egy ország gazdaságára. Görögország jelenleg 16%-os kamatot fizet 10-éves futamidejû kötvényei után.

John Williams, a Shadow Government Statistics munkatársa a következõket írta az USA leminõsítésérõl és, hogy miért adott ki figyelmeztetést a Standard & Poor’s az amerikai államadóssággal kapcsolatban:

Az S&P az Egyesült Államok kormányának hosszú távú pénzügyi problémáira figyelmeztet. A fedezetlen kötelezettségek (társadalombiztosításhoz, Medicare és egyéb programokhoz szükséges kiadásokkal együtt) nettó jelenértéke szerint a teljes államadósság körülbelül 75 ezer milliárd dollár. Ez az Egyesült Államok GDP-jének 15-szöröse. Az adósság és a kötelezettségek összege évente 5000 milliárd dollárral emelkedik, ami fenntarthatatlan. Ha az Egyesült Államok egy vállalat lenne, a csõd igen gyorsan bekövetkezne.

Nem mindenki jár csukott szemmel. Rengeteg ember látja, hogy Amerika megállíthatatlanul robog a szakadék felé. A külföldi befektetõk egyre kevésbé hajlandók amerikai adósságba fektetni pénzüket.

Zero Hedge arról ír, hogy a május 16-22-ig tartó héten esett a legnagyobb mértékben a külföldiek tulajdonában lévõ állampapírok összege az elmúlt 4 év során.

Az USA adósságának biztosítása is egyre többe kerül az amerikai kormánynak.

Jelenleg a FED az amerikai kincstárjegyek legfõbb felvásárlója, azzal a pénzzel fizetve az állampapírokért, amit elõzõleg saját kezûleg gyártott a semmibõl. Ennél nagyobb pilótajátékot még nem látott a világ. Nem csoda, ha ez emberek kezdik elveszíteni a dollárba vetett korábbi bizalmukat.

2009 óta a dollár árfolyama 17%-kal esett más fõbb valutákhoz képest. Ami miatt ez a tény még szomorúbb, hogy a többi valuta is jelentõsen veszített értékébõl valós, igazi értékkel bíró eszközökhöz képest, ugyanezen idõszak alatt. A dollár értéke csupán gyorsabb ütemben esik a többi valutához képest.

Akinek egy kis esze van, láthatta, hogy ez lesz az észnélküli költekezés és adósságfelhalmozás vége, de sajnos a politikusok úgy döntöttek, nem vesznek tudomást a problémáról.

Az igazság napja azonban megállíthatatlanul közeledik és nem lesz fájdalommentes. 

 

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok