5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Aranyközpont: csõdeljárás után tízmilliós reklámkampány

7121.08.07. 13:59 - Piaci hírek

 Három közszolgálati tévécsatornán (M1, M2 és Duna Tv), valamint csaknem tíz egyéb csatornán, köztük a Super Tv 2-n futott az elmúlt hetekben az Aranyközpont Zrt. hirdetése. Az egy magyar magánszemély, Sipos István Ferenc érdekeltségébe tartozó társaságról tavaly nyáron írtunk elõször, amikor megsokasodtak azoknak az ügyfeleknek a panaszai, akiktõl pénzt vettek át harminc napon belülre ígért aranyszállítmányért, de végül se az aranyat nem szállították, sem a pénzt nem fizették vissza.A társaság – amely cégbírósági nyilvántartásban szereplõ email-címe jelenleg is a [email protected] – kezdetben azzal érvelt, hogy a cégbe éppen új tulajdonosokat várnak, és új hitelhez is jutottak, így hamarosan minden adósságot rendeznek. Késõbb Sipos az Index megkeresésére már arról beszélt, hogy egy egy közvetítõ partnerük – akivel a cég múlt év végi létrehozása óta kapcsolatban álltak – egy 1,287 millió eurónyi, tehát majdnem 400 millió forintnyi, általuk kifizetett szállítmánnyal becsapta õket: hamis igazolást adott nekik egy német cégre hivatkozva, majd eltûnt a pénzzel.

Az ügyben állítólag júliusban feljelentést tettek; arról, hogy az állításuk szerint eltûnt személy utáni nyomozásnak bármilyen eredménye lett volna, eddig semmi hír. Feljelentést tettek viszont a magukat károsultnak érzõ ügyfelek is, ami alapján a fõváros VI. kerületi rendõrkapitánysága folytat nyomozást – ennek egyelõre szintén nincs eredménye.

Ezzel egyidejûleg már az egy ideig szintén Sipos érdekeltségébe tartozó, ugyancsak aranyforgalmazással foglalkozó Safety Gold Zrt.-nél is jelentkeztek hasonló teljesítési problémák. Közben az Aranyközpont, miután a befektetõkkel folytatott tárgyalások kudarccal végzõdtek, és az általuk emlegetett hitelt sem kapták meg – holott az Index munkatársának is kész tényként közölték például augusztus végén, egy pénteki napon, hogy hétfõn megindul Bécsbõl a pórul járt ügyfelek aranya –, augusztusban csõdvédelmet kért.

Elõbb októberben, majd december elején tartottak csõdegyezségi tárgyalást a hitelezõkkel – információink szerint több mint négyszáz ügyfelüknek tartoztak –, ez utóbbin végül az ügyfelek belementek abba, hogy több részletben törlessze az adósságát; az elsõ tíz százalékot február végéig kell kifizetnie. A csõdegyezség értelmében – amely részeként a hitelezõk elfogadták a reorganizációs tervet is – a cégnek legkésõbb szeptember végéig kell rendeznie a teljes tartozását.

Mindenesetre úgy tûnik, lesz mibõl – tévéhirdetésre legalábbis futotta a cégnek. Az Aranyközpont reklámfilmjei többek között az M1-en és Duna Tévén sugárzott Ma reggel, a Magyar ATV híradói és idõjárás-jelentései, de még egy Bud Spencer-film közben is láthatóak voltak. Számításaink szerint csak az ATV-n több tucatszor és a köztévén is legalább tízszer vetítték õket, a kisebb, más csatornákon – részben olvasóink által észrevett – reklámokkal együtt 120-150 reklámfilmet saccolunk. Ezek úgynevezett listaára a legóvatosabb becslések szerint is 12-15 millió forint volt. Persze ennyibõl érdemi, országos médiakampányt nem lehetett folytatni; van is olyan pénzére vagy aranyára váró ügyfél, aki azt mondja, ez csak a figyelemelterelés része, hogy Siposék azt mondhassák késõbb, õk mindent megtettek, hogy a mûködést rendben elindítsák újra.

De nemcsak a hirdetések utalnak arra, hogy a honlapjáról a csõdegyezség hírét a minden korábbi elõzmény említése nélkül közlõ, a cég nevébõl a csõdeljárás tényét már – a cégbíróság döntését megelõlegezve – elhagyó Sipos-féle Aranyközpont újra próbál lendületbe jönni. Az üzletember ugyanis a decemberi csõdtárgyaláson – amelyen azt ígérte, hogy az ügyfeleinek órákon belül leszállítja az aranyat, de végül mégsem tért azzal vissza – arról beszélt, hogy 2013-ban aranybányát nyitnak Recsken. Igaz, ekkor éppen a júliusban az isaszegi lakcímû Skribek Csabának eladott, de továbbra is általa vezetett, és december 14-e óta közjegyzõi végrehajtás alatt álló Safety Gold nevében tett ígéretett (hogy mennyire komolyan vehetõt, azt persze nem tudni).

Ez egyébként éppen olyan látványos jele annak, hogy a két céget lényegében együtt kezeli, mint az a tény, hogy az Aranyközpont honlapján most éppen a Safety-hez irányítják az aranyvásárlás iránt érdeklõdõ ügyfelet. Csakhogy az elmúlt hónapokban már az itt kifizetett aranyakat sem lehet átvenni (bár egyes hírek szerint már nyár óta vannak itt is szállítási problémák).A Tékozló Homár egy olvasói levele szerint már decemberben látni lehetett, hogy a Safety-hez befizetett pénzre is keresztet lehet vetni.

A történet kísértetiesen hasonlít az aranyközpontosra: a várakozó ügyfeleket elõbb technikai, szállítási, logisztikai nehézségekrõl tájékoztatják; volt, akinek azt is megpróbálták elmagyarázni, hogy azért késik a szállítmány, mert a páncélkocsihoz, amivel hozzák az aranyat, fegyveres kíséret is kell, és ennek engedélyei csúsznak. Emellett hétrõl hétre néhány napon belülre ígérték az arany átadását.

Ezután ügyvéd által írt levélben tájékoztatták türelmetlen vevõket, hogy a Safety Gold „bûncselekmény áldozatává vált” – a történet megegyezik az aranyközpontossal –, és és felajánlottak egy ugyanolyan Nyilatkozat szerzõdésbontásról elnevezésû dokumentumot, amit korábban az Aranyközpont-ügyfeleknek is. Csakhogy ennek aláírásával – jogászok szerint – a vevõ nemhogy pénzhez nem jut, de lényegében le is mond a követelésérõl. A cégnyilvántartásban látható közjegyzõi végrehajtás feltehetõen ennek következtében indult el, és úgy tudjuk, a társaság budapesti irodája elé a károsultak demonstrációt is szerveznek.

Forrás: www.index.hu

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok