5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Az adóssághegy a sztratoszférán is túlnyúlna

2011.05.23. 10:16 - Piaci hírek

 

Az USA adósságórája New Yorkban a Times Squre-en, ami az Egyesült Államok aktuális bruttó nemzeti adósságát mutatja, valamint ennek az adósságnak egy háztartásra jutó részét. 2011. május 16.Credit: Reuters/Chip East

Ronald Reagen elnöksége alatt azt mondta, hogy az Egyesült Államok kormányának adósságából tornyot építenénk ezerdolláros bankjegyekbõl az építmény 67 mérföld (kb. 108 km) magasra nyúlna.

Ez 1981-ben volt. Azóta az USA államadóssága elérte a 14,3 ezer milliárd dollárt. Ezerdolláros bankjegyekbõl építkezve a hegy most már 900 mérföld (1448 km) magas lenne.

Egydolláros bankjegyekbõl kétszer elérne a holdra és vissza.

Az Egyesült Államok hétfõn elérte hivatalos adósságplafonját. Az amerikai államkincstár azt nyilatkozta, hogy amennyiben az adósságplafont augusztus 2-ig nem emelik fel a fizetésképtelenség elkerülhetetlen.

A fehérház tárgyalásokat folytat a törvényhozással, hogy a kormánykiadások csökkentése fejében megemelhessék az adósságplafont.

A legtöbb ember elképzelni sem tudja mekkora összeg 14,3 ezer milliárd dollár.

Stan Collender, a Qorvis Communications költségvetési szakértõje elmondta, hogy a legnagyobb összeg, amit egy amerikai valaha kézben tartott, legyen az valódi vagy játékpénz, 15 140 dollár. Ennyi játékpénz jár az eredeti Monopoly társasjátékhoz.

Az Egyesült Államok ennek az összegnek a 185-szörösét veszi fel kölcsön formájában percenként.

Íme, még néhány szemléltetõ összehasonlítás:

  • Timothy Geithner, amerikai pénzügyminiszter azt mondta, hogy az Egyesült Államok körülbelül 125 milliárd dollár kölcsönt vesz fel havonta.

Ebbõl az összegbõl a kormány mind a 300 millió polgárának vehetne egy Apple iPad-et.

  • Egy 31-napos hónap esetében ez azt jelenti, hogy a kormány 4 milliárd dollár kölcsönt vesz fel naponta.

Négy milliárd dollárnak megfelelõ mennyiségû tízcentesbõl körbe lehetne keríteni a földet és még maradna egy kis aprónk.

  • Az USA óránként 168 millió dollár kölcsönt vesz fel, ami több, mint amennyit Alaszkáért fizettek 1867-ben a mostani dollárra átváltva.

Két óra alatt annyi kölcsönt vesz fel, amennyit Arkansas, Missouri, Iowa és a többi terület fejében Franciaországnak fizetett 1803-ban.

  • Az Egyesült Államok másodpercenként több mint 40 000 dollár kölcsönt vesz fel. Ez több, mint a legtöbb egyetem éves tandíja, szállással és étkezéssel együtt.

„Erre a legtöbb ember felkapja a fejét,” írta Doug Holtz-Eakin, George W. Bush vezetõ fehérházi közgazdásza egy emailben. „Nekem két gyerekem van, tehát ez azt jelenti, hogy a kormány több kölcsönt vesz fel minden tíz másodpercben, mint amennyit én saját gyerekeim teljes egyetemi oktatására költöttem.”

  • A Kongresszusi Költségvetési Hivatal elõrejelzése szerint a költségvetési hiány a 2011-es pénzügyi évre körülbelül 1.4 ezer milliárd dollár lesz.

„Bill Gates teljes vagyona, ami jelenleg körülbelül 56 milliárd dollár, mindössze 15 napnyi hiány fedezetére lenne elegendõ,” mondta Jason Peuquet, a Bizottság a Felelõs Kormányköltségvetésért elemzõje. „Warren Buffet körülbelül 50 milliárd dolláros vagyona is csupán 13 napra lenne elegendõ.” 

Forrás: www.idokjelei.hu

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok