5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Az amerikai makroadatok szárnyakat adtak az aranynak

2011.06.06. 11:23 - Piaci hírek

 Az arany lassan, de biztosan ismét irányt vesz a londoni fizikai kereskedésben május elején elért eddigi történelmi rekordja (1.541 dollár/uncia) felé. Pénteken egy hajszálnyira meg is közelítette azt az árfolyam (1.540 dollár/uncia), de még hiányzott belõle az erõ a végsõ ellenállás megtöréséhez.

A piac szereplõi egyöntetûen úgy nyilatkoznak, hogy a befektetõk változatlanul a biztonságot keresve vásárolják az aranyat. Egyre növeli ugyanis az elbizonytalanodást, a Fed második mennyiségi lazító programjának (Quantitative Easing 2) június végére tervezett kifutása. Nem világos, hogy mi következhet ezután, de mivel az amerikai gazdaság nem kapott még annyira erõre, hogy teljesen egyedül megálljon a saját lábán, az szinte biztos, hogy az USA-ban további gazdaságélénkítõ csomagok elindítására lesz szükség.
A befektetõk azt sem felejtették még el, hogy amikor 2010 áprilisában véget ért a QE1, az amerikai GDP 5,6 százalékról 1,7 százalékra zuhant vissza háromnegyed év alatt, valamint a foglalkoztatottak számának növekedése is meredeken visszaesett. Az amerikai részvények pedig 2010 áprilisától fogva egy a nyár végig tartó korrekcióba kezdtek, és átlagosan 17 százalékot vesztettek értékükbõl. A befektetõi félelmekre ezen túl még az euró-zóna adósságproblémái miatt folyamatosan romló nemzetközi hangulat is rásegített

Az elmúlt hét nagy vesztese az ezüst volt, holott biztatóan kezdte a fontosabb tõzsdék hétfõi szünnapja miatt négy napra lerövidült hetet. A hét második felében azonban már drasztikus esésbe fordult, és a londoni fizikai kereskedésben 35,19 dollár/uncia áron, 6 százalékot meghaladó mínuszban zárta a kereskedést. A veszteség majdnem teljes egészében a pénteki nap eredménye, amely felett végig Damoklész kardjaként lebegett a péntek délutánra várt amerikai makrogazdasági adatok nyilvánosságra hozatala. A londoni árfixing után érkezõ kiábrándítóan rossz amerikai foglalkoztatási adatok hírére viszont mind az arany, mind az ezüst szárnyalni kezdtek, a részvénypiacok beszakadtak, a dollár pedig azonnal eséssel reagált.

Az olcsóbbik nemesfém piaca továbbra is rendkívül zaklatott kilengéseket mutat. Az ezüst esetében a 10-napos történeti volatilitás átlaga háromszorosa az aranyénak. Mindazonáltal úgy tûnik, mintha a spekulánsok, akik az év eleje óta 43 százalékkal csökkentették az ezüstre vonatkozó nettó long pozícióik számát, legalábbis egy idõre búcsút intenének a piacnak. A legnagyobb volumenû ezüstre specializálódott tõzsdén kereskedett alap, az iShares Silver Trust ezüstkészletei is megcsappantak 1.077 tonnával, a teljes készlet 10 százalékával az elmúlt hónap során.

Szerzõ: aranypiac.hu
Forrás: vilaggazdasag.hu

 

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok