5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Az arany árfolyama elérheti a 2000 dollárt

6941.06.28. 13:05 - Piaci hírek

 Forrás: business.financialpost.com

Az arany árfolyama, ami május 2-án elérte a rekord 1577 dollárt unciánként, további 30%-kal emelkedhet az év végéig, mivel az egyre növekvõ bizonytalanságnak köszönhetõen a befektetõk növekvõ számban menekülnek a nemesfémekhez, állítja a Deutsche Bank AG.

„A jelenlegi árfolyamok ellenére hiszem, hogy az arany árfolyama tovább fog emelkedni,” nyilatkozta Hal Lehr, a Deutsche Bank árukereskedelmi ágazatának ügyvezetõje egy Buenos Airesben adott interjú során. „Nyolc hónapon belül elérheti a 2000 dollárt.”

Sok befektetõ, köztük Soros György és John Paulson vásárol jelentõs mennyiségû aranyat, miközben a nemesfém ára az európai szuverén adósságválság, az amerikai gazdasági zûrzavar és a közel-keleti lázongások hatására folyamatosan emelkedik. Az idén májusban regisztrált rekord a 1999. augusztusi negatív rekord hatszorosa.

Május 4-én az arany árfolyama 1.6%-ot esett miután a Soros Alapkezelõ bejelentette, hogy eladott néhány aranyalapú befektetési eszközt. A New Yorki tõzsdén viszont az arany árfolyama a hét elején három napon keresztül folyamatosan emelkedett az Európából érkezõ negatív gazdasági hírek hatására. Hétfõn a Standard & Poor’s 2010 áprilisa óta negyedszer is leminõsítette Görögország hitelbesorolását. Az arany árfolyama júniusi szállításra 6,10 dollárral, azaz 0,41%-kal emelkedett, így hétfõn 1509,3 dolláron állt a New Yorki Comex-en.

A befektetési arany árfolyama hat héten keresztül folyamatosan emelkedett, mivel a legtöbb ember ezt tartja az infláció elleni legjobb biztosítéknak. Sok központi bank, köztük a kínai, az indiai és számos Európai Uniós intézmény megemelte az irányadó kamatokat az elmúlt néhány hét során, mivel a törvényhozók szigorúbb monetáris politikával próbálják kontrollálni a fogyasztói árakat.

Az arany árának alakulása az elmúlt 5 év során USA dollárban

Az amerikai FED 2008. december óta nulla és 0,25% között tartja az irányadó kamatlábat és azt ígérte, hogy ez év júniusáig további 600 milliárd dollár értékben vásárol amerikai kincstárjegyet, amitõl a gazdaság élénkülését remélik. A múlt hónapban a Standard & Poor’s stabilról negatívra minõsítette az Egyesült Államok kilátásait az államadósság tekintetében.

Az amerikai pénzügyminisztérium elõrejelzése szerint a kormány már május közepére elérheti a 14,3 ezer milliárd dolláros adósságplafont és júniusra kifogyhatnak a csõd elkerülését célzó opciókból. 

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok