5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Az ENSZ aggódik a dollár iránti bizalom elvesztése miatt

2011.06.02. 09:02 - Piaci hírek

 

Forrás: Financial Post

Az ENSZ szerdán a dollár iránti bizalom elvesztésére, sõt egyenesen az amerikai fizetõeszköz összeomlására figyelmeztetett, ha a dollár más valutákkal szembeni gyengülése folytatódik.

A világgazdaság félévi értékelésének részeként az ENSZ gazdasági osztálya közölte, hogy egy ilyen, a külföldi dollárbefektetések értékvesztésébõl eredõ fejlemény az egész globális pénzügyi rendszert veszélybe sodorhatja.

Az elõször decemberben kiadott „Világgazdasági Helyzet és Kilátások 2011” elnevezésû jelentés frissített változata megjegyzi, hogy a dollár árfolyama a kulcsfontosságú valutákkal szemben 1970 óta nem volt ilyen gyenge.

A trend részben az Egyesült Államok és más nagy gazdaságok irányadó kamatai közötti különbségnek köszönhetõ, amely tovább erõsíti az USA államadósságának fenntarthatatlansága miatti aggodalmakat, melynek jelentõs része egyébként is külföldi tulajdonban van.

„Ennek eredményeként az óriási külföldi tartalékok könyvszerinti értéke tovább csökkenhet, ami tovább rontja a dollár, mint tartalékvaluta iránti bizalmat, veszélybe sodorva az egész globális pénzügyi rendszert,” áll a jelentésben.

A 17-oldalas jelentés kétszer is említést tesz „az amerikai dollár összeomlásának egyre növekvõ veszélyérõl.”

Rob Vos, az ENSZ vezetõ közgazdásza és a jelentés egyik készítõje elmondta, hogyha a feltörekvõ piacok „tömegesen elkezdenek megszabadulni dollártartalékaiktól, fennáll egy jelentõs értékvesztés veszélye.”

„Nem azt állítjuk, hogy az összeomlás elkerülhetetlen, de egyre több tényezõ mutat afelé, hogy ez nagyon hirtelen bekövetkezhet, ha a helyzet a többi fronton nem kezd el javulni. Gondolok itt például arra, hogy az USA nem tudja teljesíteni fizetési kötelezettségeit,” nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek.

Az ENSZ közgazdászai között már jó ideje folyik a tanácskozás arról, hogy vajon továbbra is dollár maradjon-e a világ egyetlen tartalékvalutája. Természetesen az USA pénzügyei miatti aggodalmat sok más szakember és intézmény is osztja.

Április 18-án a Standard & Poor’s figyelmeztetett, hogy az USA elveszítheti AAA hitelminõsítését, amennyiben az Obama kormány és a kongresszus nem talál módot a költségvetés csökkentésére két éven belül.

A hitelminõsítés lerontásának eredményeként az USA elveszítheti szuperhatalmi státuszát, a dollár pedig vezetõ tartalékvaluta szerepét.

Timothy Geithner pénzügyminiszter szerdán azt nyilatkozta, hogy „az USA soha nem fogja elmulasztani fizetési kötelezettségeinek teljesítését.”

ESZKÖZ LUFIK

A globális gazdaság egészét értékelve az ENSZ jelentés elmondja, hogy a 2008-as pénzügyi válságból való kilábalást továbbra is Kína, India és Brazília vezeti, de az erre vonatkozó kilátások sem túl rózsásak a helyileg kialakult eszköz lufik és az inflációs félelmek miatt.

A jelentés némiképp pozitívabban értékelte a globális növekedési kilátásokat, hat hónappal korábbi álláspontjához képest, 3,3%-os növekedést prognosztizálva az idei és 3,6%-ot a 2012-es évre, az elõzõ 3,1 és 3,5% helyett.

Az ENSZ másfajta árfolyam számítási képletet használ, mint az IMF és a Gazdasági Együttmûködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), így eszerint a globális növekedési adatok kicsit alacsonyabb értéket mutatnak.

Az USA 2012-es GDP növekedésére az elõzõ 2,2 helyett 2,6%-ot prognosztizál, de a következõ évre vonatkozó 2,8% nem változott.

A márciusi földrengés következményeként Japán növekedési kilátásait 0,7%-kal csökkentette, az országot ért károkat pedig 25 ezer milliárd jenre (58 ezer milliárd forintra), azaz Japán GDP-jének 5%-ára értékelte.

Az olajárak mostani emelkedése ellenére, a jelentés szerint átlag 99 dollárt várhatunk hordónként az idei évben, feltéve persze, hogy a közel-keleti események jelentõs eldurvulása nem szól közbe.

Az élelmiszerárak is jelentõs emelkedésnek indultak, de a jelentés úgy számol, hogy az idei jó termés ezt képes lesz ellensúlyozni az év második felében. 

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok