5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Intõ jel: Soros túladott az aranykészletein

2011.05.17. 17:58 - Piaci hírek

 A Soros Fund Management az SPDR Gold Trustban tartott aranyeszközeinek 99 százalékát, az iShares Gold Trustban pedig mind az 5 millió részvényét eladta, ugyanakkor csökkentette a NovaGold Resources Inc.-ben és a Kinross Gold Corp.-ban lév tulajdonrését - tûnik ki hivatalos adatokból, amelyeket a Bloomberg ismertet.

Az infláció gyorsulása, az európai adósságválság, a dollár gyengülése és a Líbiában kirobbant harcok minden idõk legmagasabb szintjére növelték az azonnali arany árát, amely idén május 2-án már 1577,57 dollár volt unciánként. "Az aranyár-emelkedési játszma negyedik vagy ötödik fordulójánál tartunk, és a szereplõk a játszma utolsó felére pozícionálják magukat" - hangoztatta James Dailey, a pennsylvaniai TEAM FInancial Asset Management menedzsere, aki arra számít, hogy az arany ára a következõ két év folyamán eléri a 2500 dollárt unciánként.

Soros a múlt év januárjában "a tökéletes eszközbuboréknak" nevezte az aranyat. A befektetõ szerint ideálisak a körülmények a nemesfém áremelkedéséhez és a nyersanyagok konjunktúrája hosszabb ideig eltarthat. A mostani, eladással kapcsolatos döntése viszont biztosan elgondolkodtat számos befektetõt.
Egyelõre nehéz megmondani, hogy meddig emelkedhet még az árfolyam, mert fundamentálisan már most is igen nehéz megalapozott magyarázatot adni a jelenlegi árfolyamszintekre. Ami biztos, hogy a hangulati kereskedés újabb és újabb rekordokat hozott az elmúlt idõszakban – idézi fel az eseményeket Búró Szilárd, az Equilor elemzõje. Úgy véli, hogy ilyen piacon a legritkább esetben javasolt stratégia, hogy az ember megpróbálja elkapni a „nagy” fordulatot és alkalmazza az „innen már csak lefelé mehet” – nem túl szofisztikált befektetõ stratégiát. Ugyanakkor az elmúlt két nap eseményeibõl arra lehet következtetni, hogy némi árfolyamkorrekció következhet

Ugyanakkor az aranypiac.hu szerint az átmeneti megtorpanás az aranyár növekedésében még korántsem jelenti az évtizedes hossz befejezõdését. Az árfolyam további trendszerû erõsödését okozhatják a tartalékolás céljából történõ jegybanki aranyvásárlások a jövõben, amelyek a dollártól való függõség csökkentését szolgálják. Tíz évvel ezelõtt, amikor több jegybank is az aranykészlete csökkentését szorgalmazta, persze mindez még máshogy volt.
Robert McEwen, a U.S. Gold Corp. bányatársaság elnöke egy a Bloomberg hírügynökségnek néhány napja adott interjúban azt mondta, hogy 2000 dolláros aranyárat is el tud képzelni még az idei évben, amennyiben a fejlõdõ országok tovább folytatják aranyvásárlásaikat. A jelenleg is zajló nemesfémpiaci korrekció közepette kétségtelenül túlzottnak tûnik ez a prognózis. A jegybanki aranyvásárlások árfolyamnövelõ hatása azonban nem alaptalan felvetés.

Szerzõ: Bloomberg - Világgazdaság Online

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok