5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Kapkodja a nemesfémeket a lakosság

2011.06.22. 14:09 - Piaci hírek

 Nem panaszkodhat az ausztrál érem verde, a Perth Mint, hiszen tavaly július óta 10,7 millió darab 1 unciás ezüst érmét tudott értékesíteni, ami 66 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket és tízszer több mint 5 évvel ezelõtt. A legtöbb - fõként európai és amerikai - vásárló új szereplõ volt a piacon - mondta a cég értékesítési és marketing igazgatója, Ron Currie. 
Az ezüst, vagy ahogy egyesek hívják a szegény ember aranya, igen népszerû lett az arany mellett, hiszen a papírpénzek értéke rohamosan csökkent, ahogy Európában élezõdött az adósságválság, az amerikai jegybank nyakló nélkül nyomtatta a pénzt felhajtva az inflációt, ami egyre nagyobb problémát jelent már Kínában és Indiában is. Az ezüst árfolyama hatalmasat emelkedett, másfél év alatt több mint a duplájára nõtt. A márciusi árupiaci korrekcióban azonban 49,8 dollárról a mélybe repülve, végül 36,4 dollár környékén stabilizálódott az unciánkénti árfolyam. Currie szerint az ezüst még mindig szárnyal, és drágulni fog még a következõ évben. Nem csak az ezüst, de az aranyérmék értékesítése is jól megy, hiszen a gazdasági és inflációs félelmek az arany árát is folyamatosan felfelé hajtják. Ahogy nõ az arany ára, egyre többen szállnak be a piacra. Az intézményi befektetõk és nagy bankok vásárlásai egyre csökkennek, az anyukák és apukák azonban tovább vásárolnak - magyarázta Currie. 
Míg az ezüst árfolyamának alakulásában fontos szerepet játszik a nemesfém ipari felhasználása is, az arany sokkal inkább, mint egyfajta külön pénz jelenik meg a piacokon. Az ausztrál mezõgazdasági és természeti erõforrás minisztérium márciusi elõrejelzése szerint az arany ára idén 1500, jövõre 1550 dollár körül alakulhat átlagosan. 

Forrás: www.portfolio.hu

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok