5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Kilenc eurózóna országot vágott lejjebb az S&P

7061.06.28. 13:26 - Piaci hírek

  Megrázta a piacokat az az értesülés, miszerint a Standard and Poor's már pénteken bejelentheti az euróövezeti tagállamok tömeges leminõsítését. A kiszivárgott hírek szerint Németország megúszhatja a leminõsítést, Franciaországtól viszont megvonja az AAA besorolást a hitelminõsítõ. Az euró látványos zuhanást produkált, a svájci frank pedig erõre kapott. A hírek és értesülések lassan csordogáltak, végül az éjszakai bejelentésekkel együtt kilenc ország vált érintetté a leminõsítési hullámban.

Rosszallással fogadták az érintett európai uniós országok azt, hogy a Standard & Poor's pénteken leminõsítette államadós-besorolásukat - számol be az MTI.

A portugál pénzügyminisztérium közleményében úgy fogalt állást, hogy az S&P értékelése nem tükrözi a valóságot, s nem veszi figyelembe azokat az erõfeszítéseket, amelyeket az ország tett a pénzügyi helyzet stabilizálása érdekében, különös tekintettel arra, hogy az elõrejelzések szerint Portugália tavalyi költségvetési hiánya 4 százalék lesz, jóval alacsonyabb az tervezett 5,9 százaléknál.

 

A spanyol pénzügyminisztérium a leminõsítés után kiadott közleményében csökkenteni igyekezett a döntés jelentõségét. A tárca szóvivõje azt mondta, hogy az ország jelenlegi gazdasági helyzete "a múlt öröksége". Arra utalt, hogy Mariano Rajoy miniszterelnök kormánya december végén vette át az ország irányítását a szocialista Zapatero-kabinettõl, amely hét évig volt hatalmon. "Megismételjük, hogy a gazdaságpolitikánk elkötelezett a kiegyensúlyozott költségvetés és a stukturális reformok végrehajtása iránt" - mondta a szóvivõ.

 

Az olasz miniszterelnöki hivatalban közölték, hogy az S&P döntése után Olaszország még eltökéltebb lesz a reformok végrehajtásában. "Ez az értékelés erõsíti az olasz kormány eltökéltségét a megkezdett út folytatásában" - tették hozzá.

 

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter is csökkenteni igyekezett annak jelentõségét, hogy az S&P megvonta a lehetséges legjobb, "AAA" államadós-besorolást Franciaországtól. Szolidaritást fejezve ki Párizzsal úgy nyilatkozott, hogy Franciaország "jó úton halad". A német pénzügyminisztérium közleményében meggyõzõdését fejezte ki, hogy az eurózóna stabilizálja pénzügyeit, és helyreállítja a piac bizalmát. A tárca szerint nem kérdõjelezhetõ meg Németország eltökéltsége az adósválság rendezésében.

 

Wolfgang Schäuble nem rejtette véka alá, hogy nem lepte meg az S&P döntése, s szerinte nem kizárt, hogy ez hatással lesz Németországra is. Hangsúlyozta azonban, hogy csak az S&P minõsítette le Franciaországot, s a másik két hitelminõsítõ, a Moody's és a Fitch Ratings meghagyta Franciaország legmagasabb besorolását.

 

A Standard & Poor's kilenc euróövezeti tagállamot minõsített le pénteken, arra a véleményére hivatkozva, hogy az eddig hozott válságintézkedések nem elégségesek a pénzügyi problémák kezeléséhez. Megvonta pénteken a lehetséges legjobb, AAA államadós-besorolást Franciaországtól - a második legnagyobb valutauniós gazdaságtól - és Ausztriától, Portugáliának pedig Magyarországénál gyengébb, nem befektetési ajánlású besorolást adott. Németország "AAA" osztályzatát viszont megerõsítette.

 

Olaszország, Ciprus és Spanyolország hosszú futamidejû szuverén adósságainak besorolásait kettõ, Málta, Szlovákia és Szlovénia osztályzatait egy fokozattal csökkentették.

Forrás: www.portfolio.hu

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok