5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Összehangoltan léptek a jegybankok - Elszálltak a piacok

2011.11.30. 16:02 - Piaci hírek

 Öntik a pénzt a jegybankok 

A kanadai, az angol, a japán, és a svájci jegybank, illetve az Európai Központi Bank és a Fed újabb közös lépésre szánta el magát. A likviditási problémák enyhítése érdekében az akcióban részt vevõ jegybankok még több pénzt pumpálnak a globális pénzügyi rendszerbe. A lépéstõl a hitelezési aktivitás élénkülését, és a növekedési kilátások javulását várják a jegybankok - olvasható a közös közleményben. 

A jegybankok megállapodtak: 

(1) 50 bázisponttal csökkentik a fennálló dollár swap keretek költségeit, ami azt jelenti, hogy a jövõben (december 5.-tõl) a következõ képlet szerint számolnak: dollár Overnight Indexed Swap (OIS) + 50 bázispont. Korábban OIS + 100 bázisponttal számoltak, vagyis csökkentették a swapokügyletek kapcsán felmerülõ költségeket, 

(2) ilyen swapügyleteket egészen 2013 február elsejéig alkalmazhatnak, 

(3) az angol, a japán, és a svájci jegybank, illetve az Európai Központi Bank továbbra is (egészen visszavonásig) tart három hónapos tendereket, 

(4) ha a helyzet úgy kívánja, bilaterális, "nem dollár", swapügyleteket köthetnek egymással a jegybankok. A közlemény szerint egyelõre nincs szükség arra, hogy valamely más (dollártól eltérõ) devizában növeljék a likviditást, ez viszont változhat, éppen ezért ezzel a lehetõséggel 2013 február 1-ig élhetnek a jegybankok. 

A Fed közleménye szerint az amerikai pénzintézeteknek jelenleg nincsenek rövid távú finanszírozási problémái, de ha a helyzet romlana, akkor sem kell aggódni, hiszen a Fednek megvannak a megfelelõi eszközei. Szükség esetén képes beavatkozni, és lépéseket tenni a pénzügyi stabilitás megõrzése, és a hitelezési aktivitás élénkítése érdekében. 

Piaci reakciók 

Az összehangolt jegybanki akció óriási meglepetést okozott a piacokon, még akkor is, hogy ha ilyet korábban már többször is láthattunk. A bejelentést az indokolhatta, hogy az európai adósságválság miatt egyre nagyobb a feszültség a globális pénzügyi rendszerben, az európai bankok nehezebben jutnak dollárhoz. A problémák súlyosságát jelzi az is, hogy tegnap az egyhónapos bázis-swap hozamok hároméves csúcsra emelkedtek. A pénzügyi feszültség tipikus jele, hogy egyre drágábban jutnak dollár forráshoz a kereskedelmi bankok. 

Gyengült a dollár 

A bejelentés hírére azonnal rendkívüli mértékben gyengült a dollár az euróval szemben. Az euró/dollár jegyzések 1,33-ról egészen átmenetuleg egészen 1,35-ig ugrottak, majd 1,3450-ig korrigáltak. 

Tépik a piacokat 

Hatalmas száguldásba kezdtek a piacok a megjelent hírre. A DAX 4,6%-os pluszba ugrott, a franciaCAC 3,9%-kal került feljebb, míg a BUX 1,9%-os pluszt mutat. A vezetõ részvények közül az OTPkezdett meredek száguldásba, a bankpapírok percek alatt 3,3%-os pluszba ugrottak, a MOL 1,4%-kal, a Magyar Telekom 2,4%-kal erõsödik, csak a Richter stagnál. 

Összehangoltan léptek a jegybankok - Elszálltak a piacok


Minden DAX komponenssel a pozitív tartományban kereskednek, a legnagyobb emelkedést aVolkswagen mutatja közel 7%-os pluszban jár a papír, de a leggyengébb K+S papírok is 1,5% felett emelkednek. A szektorok versenyében a reggel még az esést vezetõ alapanyagkitermelõk vezetnek, mögöttük szorosan az autóipar szereplõi haladnak. 

Összehangoltan léptek a jegybankok - Elszálltak a piacok

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok