5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Utahban újból fizetõeszköz az arany

2011.05.23. 10:28 - Piaci hírek

 Utah az elsõ amerikai állam, amelyben - a tetemes államadósság elleni tiltakozásképpen - június 1-jétõl a dollár mellett ismét érvényes fizetõeszközzé teszik meg az aranyat és az ezüstöt.

Az állam által kibocsátott nemesfém-érmék árusítása a vonatkozó, májusban elfogadott törvény értelmében mentességet élvez a tõkenyereség-adó alól. A jövõ hónap elején nyit az Egyesült Államok elsõ arany- és ezüstmegõrzõje, amely a letétek értéke alapján a betétihez hasonló elven mûködõ bankkártyákat bocsát majd ki.

 

Az arany fizetõeszközre való visszatérés ötletgazdája Brad Galvez, Utah állam republikánus kormányzója, aki így akart tiltakozni a központi bank szerepét betöltõ Federal Reserve Bank politikája ellen, amelynek következtében egyre több amerikai veszíti el a dollárba vetett bizodalmát. Galvez szerint az amerikai kormányzati adósság miatt hátat kell fordítani a zöldhasúnak és inkább aranyban és ezüstben kell fizetni.

A törvény nem a dollár aranyfedezetéhez való visszatérést célozza, ami tökéletesen anakronisztikus és reménytelen lenne, csak egy újfajta fizetési lehetõséget, egy "alternatív valutát" biztosít az emberek számára.  A jogszabály azt sem írja elõ a kereskedõknek, hogy akár névértéken (unciánként 50 dollárért), akár piaci értéken (unciánként csaknem 1500 dollárért) kötelezõen beváltsák az érméket.

Május elején Minnesota bizottságot állított fel annak tanulmányozására, hogy utahi mintára törvényes fizetõeszközzé tegye-e az aranyat és az ezüstöt, és 11 másik tagállamban is fontolóra vettek hasonló a lépéseket.  A utahi kormányzó több társával egyetemben amellett lobbizik, hogy a washingtoni kongresszus törölje el az aranypénzek használatát korlátozó adókat.

Pénzügyi elemzõk valószínûnek tartják, hogy az Amerika növekvõ államadóssága és más országok államcsõd-közeli helyzete tovább ösztönözheti majd a megtakarítások nemesfémeke történõ befektetését.  
Az Egyesült Államok és más országok a második világháború pénznyomtatási kényszere miatt tértek el az aranystandardtól. Korábban, a Nagy Gazdasági Válság idején Franklin D. Roosevelt elnök,  a felhalmozást (és az ezzel járó készlethiányt) megakadályozandó, gyakorlatilag betiltatta a nemesfémek fizetõeszközként való alkalmazását.

1971-ben Richard Nixon elnök szakított végképp a dollár aranyfedezetével. 15 évvel késõbb az amerikai pénzverdében a befektetési lehetõségek bõvítésére elkezdték ugyan gyártani az Amerikai Sas érméket, ám ezekre a szövetségi kormány tõkenyereség-adót vetett ki.
Az arany országos fizetõeszközként való használatának ellenzõi szerint lépés megnövelné az infláció veszélyét és destabilizálná a nemzetközi piacokat, mert akadályozná, hogy a kormány rugalmasan árfolyam-politikát folytathasson. A támogatók szerint viszont az aranystandard csak növelné az dollár iráni bizalmat.

 

Forrás: www.index.hu

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok