5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Válságban a válság megoldása

2011.05.23. 18:02 - Piaci hírek

 Szembe került az IMF az EU-val és az európai tagországok az ECB-vel az európai válságkezelésben, miközben a Fitch ismét súlyosan leminõsítette a görög államadósságot.

Az Európai Uniónak átfogóbb, határozottabb lépéseket kell tennie az eurózóna adósságválságának elhárítására. Ezen belül sürgõsen meg kell erõsítenie a bajba jutott országok támogatására összeadott alapot, az európai stabilitási eszközt (EFSF) − jelentette ki Ajai Chopra, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) írországi missziójának vezetõje.

A válságban lévõ államok nem képesek egyedül boldogulni, nem viselhetnek gazdaságilag és politikailag kezelhetetlen, aránytalanul nagy terheket. Olyan pénzügyi hátteret kell a válságkezelés mögé helyezni, ami meggyõzi a magánhitelezõket arról, hogy az érintett országok képesek visszafizetni adósságukat − idéi a Napi Gazdaság a Reuters tudósítását.

Ezzel egyidejûleg azonban Christine Lagarde francia pénzügyminiszer − aki eddig az európai pénzügyminiszterek közül egyedüliként vetette el kategorikusan a görög adósságátrendezés bármilyen koncepcióját − bejelentette, ha Görögország képtelennek bizonyul pénzügyi helyzetének rendbetételére, akkor elképzelhetõ, hogy mégis magára hagyják.

Ezáltal az Európai Központi Bank (ECB) szinte teljesen magára maradt a görög adósságátrendezés teljes elutasításában, raádásul már az európai jegybankon belül is megjelentek a véleménykülönbségek: Jens Weidmann, az ECB kormányzótanácsának tagja, a Bundesbank nemrégiben kinevezett elnöke is elképzelhetõnek tartja a Görögország mögüli kihátrálást. Athénnak eszerint elsõsorban magát kellene kihúznia a csávából, s csak ha meggyõzõ lépéseket tesz ebbe az irányba, akkor számíthat segítségre.


 

A Fitch hitelminõsítõ pénteken három lépcsõvel, B pluszra rontotta a görög adósságok besorolását, negatív kilátásokkal. A szervezet arra figyelmeztetett, hogy még mélyebbre, a hitelek átütemezését valószínûsítõ CCC sávba süllyesztheti osztályzatát, ha az EU és az IMF nem áll elõ meggyõzõ tervvel Görögország talpra állítására.

A tízéves görög kötvények hozamfelára a hasonló német papírok felett újabb rekordra, 13,73 százalékra emelkedett. Hozamuk 16,7 százalékkal állított fel új csúcsot, a rövid futamidejû kötvények hozama pedig az elmúlt két hétben 5,4 százalékról 6,4 százalékra nõtt.

A Fitch szerint egyébként az európai döntéshozók által felvetett lehetõség, a hitelek puha átütemezése − ami elsõsorban a kölcsönök futamidejének meghosszabbítását jelentené −, gyakorlatilag egyenértékû lenne az államcsõddel és elindítaná a más államok bedõlésével kapcsolatos piaci spekulációkat.

A görög miniszterelnök, Georgiosz Papandreu a hétvégén az eddigieknek megfelelõen elvetette az adósságátrendezés lehetõségét, ám a puha átrendezést firtató kérdésre nem válaszolt. Philippe Gijsels, a BNP Paribas elemzõje szerint a politikai csata legvalószínûbb kimenetele az lesz, hogy a nemzetközi döntéshozók találnak valamilyen megoldást Görögországnak, amelynek segítségével elkerülheti a fizetésképtelenséget.

Forrás: www.index.hu

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok