10 éves árfolyam
Gold Chart
5 éves árfolyam
Gold Chart
4 órás grafikon
Gold Chart

Hova lett az országunk aranytartaléka, mely mára 150 - 200 tonna aranyrudat tenne ki?

2011.03.08. 16:47 - Ébresztő Magyarok

 A Nemzetközi Valutaalap legfrissebb jelentése szerint régiós versenytársaink jegybankjai átlagosan negyvenszer több aranykészlettel rendelkeznek, mint a Magyar Nemzeti Bank, amely 1990-ben váltotta pénzre aranytartaléka zömét, mintegy 62 tonnányi aranyrudat.

 

 

network.hu

 

 


Mára szinte csak a legszegényebb afrikai országoknak van kevesebb aranytartaléka, mint Magyarországnak, annak ellenére, hogy a nemesfém ára az egekben jár, bármikor beváltható, és a legkevésbé kockázatos befektetési eszköz. 

A kelet-közép-európai államok közül Magyarországnak kirívóan kevés az aranytartaléka, az új uniós tagállamokhoz képest az eltérés hozzávetõlegesen négyszeres - derül ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) áprilisi statisztikáiból. Hazánknak ötször kisebb az aranytartaléka, mint a visegrádi országoknak, a régió országaihoz képest tekintetében a különbség csaknem negyvenszeres. 

Az IMF rangsorában mindössze a 82. helyen állunk a 100 országot tömörítõ listán, utánunk jórészt már csak kisebb fejlõdõ országok következnek. Térségünkben a legtöbb arany a román és a lengyel jegybankban van, országonként 103 tonnányi készlettel, a középmezõnyben pedig Szlovákia és Bulgária áll 35-40 tonnával. 

A magyar 3,1 tonnás készlet eltörpül még a cseh, szerb, lett és litván tartalékokhoz képest is. A különbség oka, mint arról már korábban beszámoltunk, hogy a jegybank 1990-es döntése értelmében az addigi 65 tonnás aranykészletet rövid idõ alatt szinte teljes egészében értékesítették. 

 

 

 

 

network.hu

 

 

 

A minimális szintre csökkentés Surányi György jegybankelnöksége alatt következett be,ekkor fõleg dollárt vásároltak az unciánként 370 dolláros áron eladott aranyért. A jegybank a lépést az akkori nemzetközi tendenciákkal magyarázta, és arra hivatkozott, hogy az arany hozama jóval kisebb, mint az érte kapott devizáé. 

Késõbb az amerikai valuta értékének romlása miatt a jegybank fokozatosan áttért a dollárról az euróalapú tartalékokra, így védekezve a dollár árfolyamcsökkenésébõl adódó veszteségek ellen. Szakértõk szerint az eladás csak rövid távon hozhatott pozitív eredményt, középtávon azonban - az arany drágulása miatt - több milliárd dolláros veszteséget okozott. 

A 62 tonna eladott arany akkori és mostani ára között unciánként 1100 dollár a különbség, vagyis tripláját érné most a készlet. Az eladás azonban nem csak az árfolyam-különbözet miatt, hanem azért is hibás döntésnek számít, mert az egyes országok a stabilitás és az értékálló biztonság miatt döntenek az aranybefektetések mellett. Az arany értéke ugyanis abban rejlik, hogy a külföldi értékpapíroknál lényegesen kevesebb kockázatot rejt, és vészhelyzet esetén bármikor készpénzzé váltható, sõt kölcsön felvételekor fedezetként is szolgálhat. 

Az aranytartalékok eladása stratégiailag átgondolatlan döntés volt: a nemesfém szerepét mutatja, hogy amióta a dollár mint globális fizetõeszköz egyre gyengébb lábakon áll, az arany ára az egekbe szökik - fogalmazott  Bogár László közgazdászprofesszor. Az egyetemi tanár szerint a veszteség megértéséhez a nemzetközi valutáris rendszer történetéhez kell visszanyúlni. 

A világpénz 1920-ig gyakorlatilag tisztán az aranyon alapult, majd ezt a szerepkört átvette az arany és a legfontosabb valuták együttes kosara. A második világháború után a Bretton Woods-i egyezmény értelmében a dollár lett a globális fizetõeszköz, amelynek értékét az aranyhoz fix árfolyamon rögzítették. 

Ez a rendszer a vietnami háború túlköltekezése miatt az amerikai fizetõeszköz megroppanásával véget ért: Nixon elnök 1971-ben hivatalosan is elismerte, hogy közvetlenül már nem váltható át a dollár aranyra. 

Bogár László szerint a dollár túlértékeltsége és az olajválság is közrejátszott abban, hogy a kormányok aranytartalékokat halmoztak fel jegybankjaikban, annál is inkább, hogy az árfolyam-ingadozásokat kivédhessék. - Az arany értéke az összes valutához képest emelkedett, a nemesfémtartalékok szerepe így még jobban felértékelõdött - tette hozzá a professzor. Az MNB lapunk kérdésére úgy fogalmazott, hogy 2004 óta a nyersanyagárak növekedése, a dollár árfolyamának gyengülése, és az inflációs veszély újbóli megjelenése ismét elõtérbe helyezte az aranyat, mint befektetési eszközt. 


A Magyar Nemzeti Bank,1990-ben váltotta pénzre aranytartaléka zömét, ezért Magyarországnak ma gyakorlatilag nen maradt aranytartaléka. Szinte csak a legszegényebb afrikai országoknak van kevesebb aranya, mint nekünk! De ez nem minden!


A nemesfém ára az egekben, a magyar gazdaság a padlón és ha így megy tovább, olyan válság lehet itt nemsokára, hogy hozzá képest az etióp szegénység maga a mennyország. 

Az aranytartalékot még Surányi György jegybankelnöksége alatt adta el az akkori kormány arra hivatkozva, hogy a dollárnak jobb a hozama. Aztán a dollárnak lement a hozama, 62 tonna aranyunk viszont már elpárolgott.


 

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
2015.02.15 04:39 - joska
jo
2014.02.24 19:51 - bikkamakka12
Sanyiapu!! Teljesen igazad van. Minket adófizetőket nyúlnak le és a haveroknak nyomják a lét.
2014.02.20 09:33 - Sanyiapu
Üdv Mindenkinek!
Tibor. Nyugalom. Maga csak foglalkozzon Ukrajnával!
Ne "itt" legyen okos!
Nem a fidesz vásárolta vissza!!!!! Az a MI adónkból lett "vissza" vásárolva. Persze a haverok meg pozicióba helyezve.
És még valami, a tartozást sem a fidesz fizette vissza, hanem MI adófizetők!!!
2014.02.19 23:37 - Tibor
nem értem a Magyarországon élő elégedetlen embereket nézzétek már meg mi megyen itt Ukrajnában vegyétek már észre hogy a mi kormányunk ugyan azt csinálja az országgal mint ANNO a"gyurcsány" kormány Magyarországgal nézzétek már meg most hol áll az ország a fidesz visszavásárolt amit csak tudott törleszti a "Gyurcsány kormány" álltali 8 év allat felvett kölcsönöket ! s ezt nem egyszerű megadni ha valaki már tartozott valaha azt nagyon jól tudja ezt !!!!
2012.12.17 14:24 - matuska
Egyetlenegy jó gazdasági döntés nem volt
a rendszerváltás óta, a gazdasági elit tök hüly jobb éás baloldalra vetítve egyaránt. Surányit bíróság elé
2012.08.15 17:55 - vago 333
Surányi már akkor is az ország ellensége volt,ezért adta el az aranyat,tudván,hogy ezzel gyakorlatilagcsődbe juttatja Magyarországot!!!!
2011.12.01 01:37 - borsik
Olvassátok el ehhez a Viktor Boergh: Hová tűnt az ország pénze? című könyvben foglaltakat.
2011.04.05 16:18 - aranymagyarorszag
Kedves Éva!

Remélem,igaza volt annak aki a Bibliát írta,bár azt nem közölte, hogy mikor is lesz az a nap...addig is a pénz értéktelenedik az arannyal szemben.Az aranynak annyi az értéke, amennyit mi, emberek tulajdonítunk neki.Ahhoz,hogy 7 milliárd ember egyik napról a másikra meggondolja magát, valami nagyon extrának kell történnie.Vajon mi lehet az?
2011.04.05 16:13 - aranymagyarorszag
Bárcsak az aranyat kótyavetyéltük volna el...de még itt vannak a földek,termelőeszközök,cégek...és a befolyt privatizációs bevétel ellenére megsokszoroztuk az adósságunkat:)
2011.04.05 16:10 - eva
ezen a laopn további érdekességek köztük hogy nyersanyagot és földet vásárolnak a nagyok no meg aranyat de a bibilia szerint az utólsó napon az aranyad semmit sem fog érni mint egy darab vas annnyi lesz az értéke
puszi
2011.04.05 16:03 - Timi
jól állunk
2011.04.05 16:03 - Feri
itt állunk
2011.04.05 16:00 - marika
így állunk
 

Hírlevél feliratkozás