5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

 A befektetõk részérõl jelentkezõ kereslet az elmúlt tíz évben a tízszeresére nõtt, ezzel a bikapiac új szakaszába lépett az arany. A hosszú távú célárfolyam 2300 dollár unciánként; a felfelé mutató trend folytatása várható. Az arany bikapiacának következõ szakaszát az intézményi befektetõk uralják majd, kiváltképp a biztosítók és a nyugdíjalapok – olvasható az Erste Bank elemzésében.

Az ismert árfelhajtó tényezõk bõven adnak témát az elemzésekhez, idõnként érdemes azonban olyan szempontokat is szemügyre venni, amelyek nincsenek benne a fõsodorú fejtegetésekben, és amelyek ma még a spekuláció tárgyát képezik, de jó eséllyel a holnap meghatározó tényezõivé nõhetik ki magukat. Egy ilyen lehet a nagy nyugdíjalapok esetleges jövõbeni aranykereslete. Az állami vagy magánnyugdíj-alapok által világszerte vagyonkezelt megtakarítások összege becslések szerint meghaladja a 30 billió dollárt, ami egy elképesztõen nagy összeg, a duplája az Egyesült Államok egész éves nemzeti össztermékének.
 

 

Néhány kivételtõl (pld. az amerikai Teacher Retirement System of Texas nyugdíjpénztár vagy a japán Okayama Metal & Machinery nyugdíjalap) eltekintve ezek a nyugdíjalapok egyelõre leginkább alvó óriásoknak számítanak az arany tekintetében. A legfrissebb OECD kutatás, amely a tagországok nyugdíjalapjainak befektetési portfólióját is elemzi, az aranyról számot sem ad. Ezért elérhetõ statisztikák híján csak becslésekre lehet hagyatkozni, amelyek szerint az alapok átlagosan vagyonuk 0,15%-át tartják csak aranyban, és további 0,15%-ot aranybánya-részvényekben. Más szóval az arany 0,3%-os aránya az intézményi portfóliókban jelenleg gyakorlatilag a nullával egyenértékû.

Ugyanakkor a nyugdíjalapok, bár egy óriási, ám mégis mindössze az egyik szereplõje a befektetési piacoknak. Ott vannak rajtuk kívül még nagy a biztosítók és a számtalan különféle befektetési alap által kezelt vagyonok is, amelyekrõl általánosságban elmondható, hogy alig fektettek eddig aranyba. A globális pénzügyi szektor méretét valamivel 200 billió dollár feletti nagyságrendre szokás becsülni. Ezen belül a tisztán befektetési céllal tartott 33 ezer tonna arany értéke aktuális piaci árfolyamon (kb. 54.500 dollár/kg) számolva még a 2 billió dollárt sem éri el, azaz 1% alatt van.

 

 

Az Arany Világtanács (World Gold Council, WGC) ajánlását követve azonban 2-3%-os kéne, hogy legyen az arany optimális stratégia szerinti részaránya a leginkább diverzifikált, alacsony kockázatú portfoliókban. Az Egyesült Államokban pedig, ahol az OECD nyugdíjalapokat vizsgáló kutatása szerint közel 50%-os a részvények aránya a pénztárak eszközállományában, a 10%-os aranyhányad lenne a WGC ajánlása szerint az ideális. Egy ilyen mértékû paradigmaváltás a nyugdíjalapok befektetési stratégiájában minden bizonnyal valósággal szétporlasztaná az aktuális aranyárat.

Az Aranymagyarország Kft. szakértői segítséget  nyújtanak a befektetési portfolió fizikai nemesfém arányának meghatározásában, ezek beszerzésében, tárolásában, kezelésében.

Keressen minket bizalommal és kérjen egyedi ajánlatot! 

 

 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok