5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

3 hely, ahova tedd a pénzed - ha nem akarod, hogy lenyúlják

2015.06.08. 11:42 - Piaci hírek

 A DRB bankcsoport csõdje, a Quaestor botrány és Karcagi Marcsika is megtépázta a magyar családok bizalmát a pénzügyi szolgáltatókban. Ha viszont ezekbe a megtakarításokba tesszük a pénzünket, akkor nyugodtan hajthatjuk álomra esténként a fejünket, nem kell attól félnünk, hogy elúszik a megspórolt pénzünk. De mik ezek a megtakarítások?

 

Arany

Korábbi cikkünkben részletesen körüljártuk, hogyan tudunk aranyat vásárolni, alapvetõen két típus közül választhatunk:
 

 • Fizikai arany
   

A fizikai aranyat különbözõ méretû tömbökben vásárolhatjuk meg a forgalmazóktól, akik általában vissza is vásárolják azt tõlünk az adott napi árfolyamon. Természetesen nem feltétlenül kell széfet vásárolnunk, ha fizikai aranyat szeretnénk venni, ugyanis a szolgáltatók általában megõrzik nekünk az aranytömböt, ha ezt igényeljük tõlük.

Bankbetét

A DRB bankszövetség bedõlése után sokan joggal gondolkoznak el azon, hogy biztonságban van-e a pénzük, ha betétben tartják. A bankunk kiválasztásánál ugyanis lényeges, hogy figyelembe vegyük azt, hogy

stabil háttérrel rendelkezõ, tõkeerõs pénzintézetet válasszunk.


Ezeket a szempontokat azonban még sokan a korábban tapasztalt bedõlések ellenére sem hajlandó figyelembe venni, a magyaroknak még mindig az a legfontosabb, hogy legyen a közelben bankfiók. Ez azért fontos, mert a bankkal kapcsolatos információkat 70 százalékuk még mindig a kirendeltségeken szerzik be az online felületek és a telefonos érdeklõdés helyett.

Nem véletlen, hogy még mindig a legnépszerûbb megtakarítási forma a bankbetét, ugyanis biztonságos megtalarítási formáról van szó. Az Országos Betétvédelmi Alap (OBA) 100 ezer euróig (kb. 30 millió forint) biztosítja a bankbetéteket, így például a DRB betéteseit is ennek megfelelõen kártalanították a bankok bedõlésekor. Az sem utolsó szempont, hogy kiszámítható megtakarításról van szó, hiszen már a lekötéskor ki tudjuk számítani, hogy mennyi pénzt kapunk a futamidõ végén.

Állampapír

Az utóbbi években a betéti kamatok folyamatos esése miatt egyre többen kerestek alternatív, de biztonságos megtakarítási formát. Az állampapírok pontosan ilyen lehetõséget nyújtanak, ugyanis a kibocsátójuk a magyar állam, nem pedig egy ellenõrizhetetlen kft., mint a Quaestor esetében volt.
 

Az állampapírok ráadásul egészségügyi hozzájárulás (EHO) mentesenvásárolhatóak meg, így ezzel a teherrel sem kell számolni. A Magyar Államkincstártól egyébként vásárolhatunk állampapírokat, így a számlavezetés is ingyenes lehet, és a tranzakciós költségeken is faraghatunk egy kereskedelmi bankhoz képest.

Lényeges a tehermentesség

A kamatadó és a kamat után fizetendõ egészségügyi hozzájárulás bevezetése óta sokat spórolhatunk azzal, ha hosszabb távra gondolkodunk, és olyan terméket választunk, amivel megússzuk ezeket a befizetendõket:
 

 • A bankbetét és az állampapír esetében ezt a Tartós Befektetési Szerzõdéssel(TBSZ) érhetjük el, amellyel három év után a megfizetendõ kamatadó 10 százalékra csökken, ráadásul mentesülünk az EHO fizetés alól, az újabb két év kivárásával viszont már a kamatadótól is mentesülhetünk.
   
 • Az arany jelentõs elõnnyel bír az ékszerekhez képest, ugyanis ez utóbbiak után 27 százalékos áfát kell fizetnünk adás-vételkor, míg a befektetési arany ez alól teljesen mentesül. 
  (részlet)
   
   Forrás linkje: www.penzcentrum.hu/megtakaritas/3_hely_ahova_tedd_a_penzed_ha_nem_akarod_hogy_lenyuljak.1045038.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok