5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

A nemesfémbe fektetõknek nincs fogyasztóvédelme

4881.08.07. 13:59 - Piaci hírek

 Fogyasztóvédelmi szempontból kimondottan vákuumhelyzet van az aranypiacon, különösképp a befektetési arany piacán. Ez pedig azért is furcsa, mert amennyiben arany ékszer vásárlása miatt van gondunk a szavatossággal vagy a garanciával, akkor panaszunkkal fordulhatunk a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz. Amennyiben pedig egy zálogház eljárását szeretnénk megkifogásolni, akkor a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete fog a zálogtevékenységet végzõ cég fejére koppintani, amennyiben a szolgáltató megszegte a szabályokat.A befektetési arany piaca viszont nemcsak teljesen szabályozatlan, hanem biztonsági, bizalmi szempontok alapján sem igazán mûködõképes. Ennek hátterében persze az állhat, hogy évekig nem nagyon lehetett befektetési céllal aranyat vásárolni. Arra viszont most sincs lehetõségünk, hogy bemenjünk egy bankfiókba, hogy szeretnénk ilyen-olyan fajta aranyérmét vagy standardizált aranytömböt vásárolni − mint például a szomszédos Ausztriában.

Pedig már 2008 õszén − amikor hozzánk is begyûrûzött a válság − egyértelmûen kiderült, hogy nem szabad teljesen leírni az aranyat mint befektetési formát. Napjainkban pedig a nemesfémre úgy tekintenek, mint igazi aranytartalékra, lehetséges menekülõdevizára.


Stockfresh

Itthon egyelõre csak a magyar befektetési aranyat kínáló cégek kínálatából választhatunk vagy szerencsésebb esetben ismerõsökön keresztül, netán az érmeklubban hozzájuthatunk a világ minden táján elfogadott aranyérmékhez. A nemrégiben csõdbe ment Aranyközpont esete egyébként azért érdekes, mert annyira azért nem kínálták áron alul a termékeiket, hogy a befektetõknek gyanút kellett volna fogniuk. Egy biztos, ez az eset is azt mutatja, hogy igenis fontos lenne, hogy ez a tevékenység is ellenõrzés vagy valamilyen felügyelet alatt álljon.

Az viszont mindenképp jó, hír, hogy olyan panasz még nem érkezett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz (NFH), amelyben az ügyfél azt kifogásolta volna, hogy a megvett arany ékszer − vagy aranylapocska − nem olyan minõségû, mint amilyenként eladták − tudtuk meg Fülöp Zsuzsannától, a hatóság szóvivõjétõl. Az értékesítéssel foglalkozó cégek tapasztalata az, hogy az ügyfelek inkább a személyes ismeretségek, ajánlások révén döntik el, hogy milyen forrásból, melyik cégtõl vásárolnak befektetési céllal aranyat. Mivel Ausztriában akár bankfiókban is megvehetik a kívánt nemesfémet, sokan külföldön szerzik be azokat, és ha már ott vannak, hát ott is tárolják aranybefektetésüket, ezért nagyon nehéz meghatározni, hogy mekkora ma Magyarországon az aranypiac. Egy biztos, az ügyfelek részérõl komoly a kereslet.

Privátbanki ügyfeleink a jelenlegi jogszabályi keretek között sajnos nem tudnak fizikai aranyat venni nálunk, ezért indítunk olyan befektetési alapokat, melyek árfolyama az arany világpiaci ármozgását követi − nyilatkozta lapunknak Katona Ildikó ügyvezetõ igazgató, az MKB Privátbank vezetõje. Ezzel azonban nem oldódik meg ügyfeleinknek azon igénye, hogy fizikailag is birtokolják a nemesfémet. Információink szerint ugyan létezik egy jogszabálytervezet, mely alapján a bankok is lehetõséget kapnának a forgalmazásra, de az még szakmai egyeztetési fázisban sincs − mondta el Katona Ildikó.

A jogszabályi keretek kialakításának elvárása mindenképp jogos igény, hisz például a pénzváltási tevékenység is engedélyhez kötött. Több bank is szeretne jogot kapni arra, hogy befektetési célú aranyat forgalmazhasson, egyelõre azonban nem lehet.
Forrás: www.napi.hu

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok