5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

A németek hazaviszik az aranyukat

4461.08.07. 13:58 - Piaci hírek

 Nyolc év alatt hazaszállítja külföldön tárolt aranykészletének egy részét a Bundesbank, és így 50 százalékra növeli a Németországban tárolt mennyiség arányát.

A 2020-ig tartó mûvelet végén az összesen 3391 tonnára rúgó készlet felét õrzik majd Frankfurtban, 37 százalékát New Yorkban, 13 százalékát Londonban.

Németország az Egyesült Államok után a második legnagyobb aranytartalékkal rendelkezik a világon.

A Párizsban õrzött 374 tonna német aranyat teljes egészében hazaszállítják, New Yorkból pedig 300 tonnát szállítanak vissza.

A szovjetek elõl mentették külföldre

A német aranykészlet felét a hidegháború idején szállították külföldre, nehogy egy esetleges invázió esetén szovjet kézre jusson. A másik indok az volt, hogy könnyebben lehet az aranyat devizára beváltani, ha azt fizikailag is a nagy pénzügyi központokban, New Yorkban, Párizsban és Londonban tárolják.

Idõközben azonban mindkét indok érvényét veszítette. Egyrészt lehullott a vasfüggöny, másrészt 1999-ben az euró lett a német hivatalos fizetõeszköz.

A Bundesbank „a német gazdasági csoda" idején halmozta fel az aranykészletet a dollárban befolyó exportbevételek aranyra váltásával. A készlethez azonban 1973 óta nem nyúlt hozzá, nem vásárolt és nem értékesített aranyat. Ez alól csak a pénzügyminisztériumnak emlékérmék veréséhez piaci áron értékesített viszonylag kis tételek képeztek kivételt.

Az arany hazaszállítása a hivatalos indoklás szerint azért is vált szükségessé, mert egy számvevõszéki jelentés szerint a Bundesbank nem volt képes hitelt érdemlõen ellenõrizni a meglétét.

 

Forrás: www.index.hu

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok