5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

A török kormány a lakosság aranyára spekulál?

2012.07.24. 15:28 - Piaci hírek

Törökországban egyre csökken a bizalom a pénzügyi szektorral szemben, ezért a törökök inkább aranyat vásárolnak, és azt a pincében rejtik el, ahelyett, hogy a pénzt a bankban helyeznék el.

Az ankarai kormány azonban változtatni akar ezen a helyzeten - írja a Financial Times Deutschland (FTD). A lap idézte Erdem Bascit, a török központi bank vezetõjét, aki Isztambulban felszólította honfitársait: "Elõ az arannyal a matrac alól." A jegybank erõsíteni akarja a pénzügyi szektort, növelné a törökök takarékossági hajlamát és csökkentené az ország kereskedelmi mérlegének hiányát.

Miközben a bérek nõnek és a munkanélküliség csökken, egyben csökkennek a takarékbetétek is, szemben az aranyvásárlással. 2011-ben Törökország volt a negyedik legnagyobb aranyvásárló a világon. Az import 2010-rõl 2011-re megkétszerezõdött. Az isztambuli aranybörze a tranzakciók volumenét tekintve a második legnagyobb a világon és ehhez nagyban hozzájárul az a tény is, hogy a lakosság nem hisz a pénzintézetekben.

A török bankokban 8,6 milliárd dollár értékben tárolnak aranyat, ami 270 százalékos növekedést jelez csupán a múlt évben. Emellett a Deniz Bank becslése szerint összesen 300 milliárd dollár értékû arany található a török otthonokban, azaz több mint harmincszor annyi sárga nemesfémet tartanak "a párna alatt", mint pénzintézekben.

Részben ennek hatására a kereskedelmi mérleg jelenleg a GDP 10 százalékának megfelelõ, 50 milliárd dolláros mínuszban van. Az arany nagy részét importálni kell, a nettó kereslet jelenleg közel 5,8 milliárd dollárnak felel meg.

Török újságok arról tudósítanak, hogy a kormány rövidesen olyan programot akar beterjeszteni, amely arra készteti majd a lakosságot, hogy megtakarításait a bankrendszerben helyezze el. A központi bank már tavaly novemberben bejelentette, hogy a hitelfelvevõk értékpapírjaik tíz százalékának megfelelõ értékig aranyat helyezhetnek el. A pénzintézetek pedig azt tervezik, hogy kamatozó aranyszámlákat nyitnak, amelyekrõl aranyrudakat is fel lehet majd venni a speciális automatáknál.

Forrás: www.vg.hu

 

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok