5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Aktuális elemzés részlet: Szabadulnak az aranytól

2014.11.04. 11:18 - Piaci hírek

Az arany bõ négyéves, az ezüst négy és féléves mélypontra zuhant vissza mai mélyrepülése után. A két nemesfém elmúlt napokban mutatott szenvedése egészen látványos, ami mögött számos tényezõ húzódik meg.

Nagy mélyrepülést mutat be az arany az elmúlt napokban. Az árfolyam a múlt héten látott 1250 dollár körüli szintekrõl mára egészen 1170 dollárig zuhant vissza, miután ma is bõ 2,5 százalékos mínuszban mozog a nemesfém. Az árfolyam ezzel pedig több mint négyéves mélypontra került.

De nem csak az aranytól, hanem annak kistestvérétõl, az ezüsttõl is szabadulnak a befektetõk. Az ezüst mai 3,6 százalékos zuhanásával már 16 dollár alatt mozog, négy és féléves mélypontra esve vissza.

A két nemesfém lejtmenete mögött több tényezõ húzódik meg. Az egyik legfontosabb, hogy a Fed szerdán bejelentette, leálíltja a QE3 néven ismert eszközvásárlási programját, mivel a megítélésük szerint az amerikai gazdaság már bõven el tud \\\"zötyögni\\\" a pénzpumpa nélkül is.

A pénzcsap elzárása mellett egyre közeleg az elsõ amerikai kamatemelés idõpontja. A szerdai Fed-közleménybõl többek között azt az üzenetet lehetett kiolvasni, hogy a jegybank döntéshozói optimisták tengerentúli gazdaság kilátásaival kapcsolatban a többi fejlett és feltörekvõ régió (Európa, Kína) lassulása ellenére is. A kedvezõ kilátások miatt a piac arra kezdett spekulálni, hogy a Fed akár már hamarabb, a korábban a jövõ év közepe környékére árazott idõpontnál elõbb elkezdheti a kamatemeléseket.

Az USA gazdaságának javulását támasztja alá a tegnap közzétett harmadik negyedéves amerikai GDP-adat is, mely kiugró mértékû gazdasági növekedésrõl árulkodott.


(Forrás: tozsdeforum.hu)

 

 

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok