5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Algériában lekapcsolták az Internetet és a Facebookot a tüntetések miatt

2011.02.14. 09:16 - Piaci hírek

 Forrás: telegraph.co.uk

Az algériai kormány lekapcsolta az Internetszolgáltatókat és minden Facebook oldalt törölt az egész országban szombaton, míg az utcákon több ezer tüntetõt tartóztattak le az egyre durvuló zavargások során

Gumilövedéket és könnygázt is használt az Algírban összegyûlt tüntetõ tömeg ellen bevetett 30 ezer rendõr.

Jelentések érkeztek arról is, hogy a kormány által lefizetett bujtogatók újságírókra támadtak, hogy a zavargásokról szóló jelentések ne kerülhessenek nyilvánosságra.

A zavargások legmegdöbbentõbb fejleménye mégis az Internet lekapcsolása volt.

Most már tudható, hogy az egyiptomi és tunéziai forradalmak kirobbanása nagyrészt az Internetes toborzásoknak volt köszönhetõ.

„A kormány nem akarja, hogy az Internet segítségével fogjunk össze,” nyilatkozta Rachid Salem, a Demokratikus Változás Koordinációs Szövetség munkatársa Algériában.

„A biztonsági erõk teljes fegyverzetben várnak az utcán és azért is mindent megtesznek, hogy az Internetes felkelést csírájában fojtsák el. Az újságírókat, és tulajdonképpen mindenkit, akit filmezni látnak, elviszi a rendõrség.” Hosni Mubarak, Egyiptom lemondásra kényszerített elnöke is megkísérelte az Internet lekapcsolását a pénteki lemondását megelõzõ 18 nap során.

„Az algériaiak azt akarják, hogy a világ meghallja õket. Demokratikus változást akarnak,” mondta Mostafa Boshashi, az algériai Emberjogi Liga vezetõje.

„Jelenleg a kormány nem engedi, hogy az emberek a tüntetések helyszínére utazzanak. Több város, például Algír bevezetõ útjait lezárták, hogy a buszokkal érkezõ tüntetõk ne tudjanak eljutni a fõvárosba.”

Az algériai belügyminisztérium jelentése szerint a korábbi, januári tüntetések során legalább 5 ember veszítette életét és 1000 fõt tartóztatott le a rendõrség.

Szombaton kora estére csak Algírban 500 embert tartóztattak le, míg Annabában, Konstantinban és Oránban több százra tehetõ a letartóztatottak száma.

„A rendõrségi cellák dugig vannak,” mondta Sofiane Hamidouche, annababi tüntetõ. „A város több pontján folynak a harcok és estére a helyzet valószínûleg még rosszabb lesz.”

Algéria rendelkezik a világ nyolcadik legnagyobb természetes gáztartalékával és olaj is bõvel található az országban. Ennek ellenére a rendkívül fiatal lakosság magas százaléka van munka vagy hajlék nélkül és nagyon nagy a szegénység, a politikai korrupció pedig mindent átszõ.

www.idokjelei.hu

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok