5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Aranykínálat az aranypiacon

2011.04.04. 18:31 - Piaci hírek

 Az arany piacának vizsgálatakor rendszerint a keresleti oldalt vizsgálják. Az alábbiakban a kínálati oldal, azon belül is elsõsorban az aranybányászat ill. a kitermelés problémái kerülnek terítékre.

Az összefoglalás forrásául az Erste Research Group tanulmányát használtuk fel. A tanulmány részletbõl kiemelnénk néhány gondolatot:
    Pillanatnyilag az évi kitermelés 80 millió unciára rúg, ugyanakkor az évi új lelõhely feltárás mindössze 15 millió uncia
    Folyamatosan csökken a bányák átlagos aranytartalma.
    Észak-Amerikában 760 Usd/uncia árfolyamszint fölött lehet nyereségesen üzemeltetni az aranybányákat. Ez a mutató globálisan 600 Usd/uncia körül mozog.
    A kitermelés egyre inkább a bizonytalan politikai helyzetû fejlõdõ országokba helyezõdik át, így csökken a kínálati biztonság.
    Az ipari arany újrahasznosítás/tört arany visszaolvasztás a gazdasági válság hatására jelentõsen megnõtt. A válság enyhülésével ez a fajta kínálat csökkenni fog.


Aranykínálat a termelés oldaláról

Az aranypiacon évek óta elsõdleges deficit figyelhetõ meg, vagyis a kereslet 40 százalékkal meghaladja a kínálatot. A hiányt csak a központi bankok arany eladásai, illetve az újrahasznosítás révén lehet kezelni. Az éves aranykitermelés nagyjából 2500 tonnát tesz ki, ez a mennyiség elférne egy 4,2 méter oldalú kockában.


Az aranypiaci kínálat összetevõi (5 éves átlag) - Forrás: Bloomberg, Erste Research Group
 
A központi bankok értékesítése, illetve a bányászat folyamatosan csökkenõ arányt képvisel a teljes kínálatból dacára annak, hogy az arany ára rekordmagasságokba emelkedett. Csak az arany újrahasznosítás (ipari arany visszanyerés) és a tört arany visszaolvasztás növekedése tudta ellensúlyozni a bizonyos idõszakokban fellépõ aranyhiányt. A sárga fémért 2000 óta 250 százalékkal kell többet fizetni, ugyanakkor az éves bányászott mennyiség 2620-ról 2416 tonnára süllyedt.  A központi bankok eladásai folyamatosan csökkennek: a Központi Bankok, az Arany Egyezményében (CBGA Agreement) maximált 500 tonnás maximum kvótájukat nem használják fel. A globális kínálat így összességében 200 tonnával alacsonyabb, mint 2000-ben volt. A jelenség a múlt évben tovább erõsödött: 2008-ban a bányászott mennyiség 3 százalékkal csökkent az elõzõ évhez képest, miközben a jegybankok értékesítései 50 száza-lékkal 246 tonnára estek vissza. Mindeközben az újrahasznosított arany kínálata 22 százalék-kal emelkedett, így most már eléri a 1218 tonnát.


Forrás: Conclude.hu

 

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok