5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Az arany ellen fogadtak a befektetõk

2013.01.03. 12:07 - Piaci hírek

 Az árupiaci spekulatív kereslet összességében csökkent a múlt hét keddel bezáruló kereskedési héten a CFTC legfrissebb adatai szerint, ezzel párhuzamosan a Dow Jones UBS árupiaci index enyhe emelkedést produkált. A pozíciók nagyobb arányú zárása az év végi profitrealizálások miatt is történhetett, emellett a nyersanyagpiacok a fiscal cliff tárgyalásokra aggodalommal figyeltek, ha a tárgyalások ugyanis eredménytelenül zárultak volna, akkor a lassuló amerikai gazdaság csökkenõ kereslete áresést válthatott volna ki. 

Alapkezelõk szerint a befektetõk jövõre több kockázatot vállalhatnak majd fel, míg az idei évben inkább a védekezõ stratégiákat részesítették elõnyben. Az Egyesült Államok jegybankjának gazdaságélénkítõ programja továbbra is meghatározó lesz a nyersanyagpiacok árfolyamainak alakulásában, emellett az Európai Központi Bank és a Kínai Központi Bank is gazdaságélénkítõ programokat tervez idén. Kína világelsõ, de legalábbis meghatározó importõr szinte minden nyersanyagra vonatkozóan, ezért a kínai ipari teljesítmény decemberi élénkülése a nyersanyagokat is pozitívan érintette. 

Az arany ellen fogadtak a befektetõk


Csökkentették tétjeiket a befektetõk az arany árfolyamának emelkedésére, a long pozíciókat zárták, a shortokat nyitották a spekulánsok a nemesfémre, az arany árfolyama csökkent az idõszakban. 

Az arany ellen fogadtak a befektetõk


A palládium az elmúlt hetekhez hasonlóan továbbra is rekordkeresletnek örvendhet, a spekulánsok azonban ezen a héten nem növelték kitettségüket a nemesfém iránt. 

Az arany ellen fogadtak a befektetõk


A WTI típusú nyersolaj ára közel 1 százalékkal emelkedett az idõszakban, a befektetõk majdnem 6 százalékkal több nettó vételi pozíciót birtokoltak a hét végén, mint a megelõzõ kereskedési hét zárásakor. Az olaj árfolyamát a költségvetési tárgyalások befejezõdése felfelé hajthatja, a spekulatív kereslet újabb élénkülése várható emiatt ezen a héten. Az év elsõ kereskedési napján a fiscal cliff tárgyalások lezárulása a nyersolaj árfolyamok emelkedését támogatta, a WTI típusú olaj 1,35 százalékkal, a Brent 0,82 százalékkal drágult a nap végére. 
2013.01.02 09:12 Drágult az olaj a fiscal cliff hírekre 

Az arany ellen fogadtak a befektetõk


A földgáz árfolyamesésében bízók kevesebben voltak a kereskedési hét végén, mint elején, az árfolyam azonban minimális (-0,3%) mínuszban zárt. 

Az arany ellen fogadtak a befektetõk


Az ipari fémek közül a réz árfolyamának növekedésében bízók száma erõsen csökkent, a befektetõk körülbelül feleannyi nettó vételi pozíciót birtokolnak, mint az elõzõ hét végén, az árfolyamban is esés volt látható. 

Az arany ellen fogadtak a befektetõk


Az évzárás alkalmából az egy évvel korábbi adatokat tekintve kiderül, hogy a réz, az arany illetve az olaj iránti kereslet csekély mértékben változott az elmúlt 365 napban, a palládiumé nõtt, a földgáz kereslete erõsen csökkent.

 

Forrás: www.portfolio.hu

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok