5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Az aranyalapok iránt nagy a lakossági kereslet

2012.11.07. 13:24 - Piaci hírek

 Magyarországon az elmúlt években egyre nagyobb kereslet mutatkozott a nemesfémek, azon belül is az arany iránt, ezt a kereslet-növekedést az alapkezelési szektor úgy próbálta meglovagolni, hogy speciális termékeket fejlesztett ki. Az MKB Alapkezelõ például két évvel ezelõtt indította el a privát banki ügyfeleknek szánt aranyalapját, amely most járt le. Az alapkezelõ a nagy aranyár emelkedés ellenére bízik a jó folytatásban, a lakossági ügyfelek fokozott érdeklõdése miatt pedig folytatja a zártvegû alapok fejlesztését. Néhány évvel ezelõttre (2006-2007-re) tehetõ annak az idõszaknak a kezdete, amikor a befektetõk a nyersanyagok iránt, mint külön alternatív befektetési eszközosztályként elkezdtek érdeklõdni, és a tanácsadók is egyre inkább azt mondták, hogy egy diverzifikált portfólióban ezeknek a termékeknek helyük van. A magyar piacon is érezhetõ keresletnövekedés mutatkozott a válság után, ami az alapkezelési szektort is arra ösztönözte, hogy olyan termékeket fejlesszen, amivel a befektetõk a nyersanyagok hozamából részesedhetnek. 

Az MKB Alapkezelõ az utóbbi években több zártvégû alapot is indított, amely bizonyos - nem feltétlenül 100%-os - tõkevédelem mellett lehetõséget adott például az arany árfolyamának emelkedésére való spekulációra. A privátbanki ügyfelek körében két évvel ezelõtt indították a Private Banking Gold alapot, ami most járt le, és az arany árfolyamának 20 százalék feletti emelkedése miatt az ügyfelek magas hozamot tudtak elérni - mondta el Daróczi Andor, az alapkezelõ megbízott vezérigazgatója. 

A szakértõ szerint a két évvel ezelõtt indított alap körülbelül 900 millió forintos kezdõtõkével indult, az elmúlt évek rohamos gyorsasággal emelkedõ kereslete viszont azt eredményezte, hogy mára 8 milliárd forintot tettek az ügyfeleik arany alapokba. jelenleg is tart egy alap jegyzése, amely szintén az aranypiaci emelkedés fogja meglovagolni opciókon keresztül. 

Az alapkezelõ szerint a tegnapi amerikai elnökválasztás alapvetõen a korábbi politika folytatását garantálja, ami a dollárra leértékelõdési nyomást helyezhet. Mivel az utóbbi évtizedekben jellemzõen a dollár gyengülése az arany árfolyamának emelkedésével járt együtt, azért arra számítanak hosszabb idõtávon, hogy emelkedni fog az árfolyam. 

A szélesebb alapszektort illetõen Daróczi Andor elmondta, hogy ha nagyobb problémák nem lesznek itthon, akkor jövõ évben olyan alacsonyra csökkenhetnek a banki akciós kamatok, ami már az ügyfeleket is alternatív befektetési formák keresésére sarkallhatja. A korábbi adócsökkentés, a végtörlesztés és az árfolyamgát miatt jelentõs kereslet mutatkozhat a befektetési alapok irányába, bár kétségtelen, hogy az állam agresszív árazási stratégiája per pillanat komoly kiszorítási hatást idéz elõ. A szakember szerint viszont ez sem fog a végtelenségig tartani. 

Forrás: www.portfolio.hu

Aranymagyarország véleménye: Mint azt több, közelmúltban közzétett cikk is mutatja, valós biztonságot csak akkor kapunk, ha az aranyat fizikailag is birtokoljuk. Az arany alapra helyezett értékpapírok, befektetési alapok nem rendelkeznek valós fizikai arany fedezettel.

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok