5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Az aranyár kilépett a rövidtávú csökkenõ trendcsatornából

2012.05.02. 12:08 - Piaci hírek

 

 

A sárga nemesfém csaknem változatlan árszinten fejezte be a szeszélyes hírû hónapot, mint ahol kezdte 30 nappal korábban. A február végén kezdõdött korrekció elcsendesedve folytatódott áprilisban, holott a körülmények akár éppen ellentétes árfolyammozgást is megalapozhattak volna. Az eurózóna elhúzódó válságával szemben letompuló befektetõk felrázásához viharosabb széljárás szükséges, ami az idei év második felében nagy eséllyel meg is érkezhet – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Az arany árfolyama heves kilengéseket produkált az elmúlt hetekben, jól tükrözve a piacra érkezõ ellentmondásos híreket. Március végén a Deutsche Bank tett közzé tájékoztatást, miszerint nemesfémraktár építésébe kezd Londonban a fizikai arany tárolása iránt megnövekedett ügyféligények kielégítésére. Egy ilyen beruházás termõre fordulása nyilván tartós keresletet feltételez. A legnagyobb német bank az idei évre kiadott aranyár prognózisában is ebbõl indul ki, amikor év végi célárként unciánként 1.825 dollárt nevez meg.

Eközben Indiában, a világ legnagyobb aranypiacán, a sárga nemesfémre kivetett új importvámok és adók, majd a forgalmazók emiatt kezdeményezett sztrájkja a kereslet drasztikus visszaeséséhez vezettek. Hogy ez nem eredményezte az árfolyamnak a mostaninál is nagyobb beszakadását, az fõként a kínai keresletnek volt köszönhetõ. A kínai lakosság ösztönösen vagy éppen Peking politikai befolyásolásának eredményeként porszívóként szippantja fel a világ értékes ásványkincseit, többek között az aranyat is. Ez az év végére egyre nagyobb valószínûséggel ahhoz vezethet, hogy Kína leválthatja Indiát a világ legnagyobb aranyfogyasztója cím viselésében. A jegybankok aranyvásárlásainak folytatódása szintén az utóbbi idõszak meghatározó trendje maradt. Különösen a feltörekvõ országok folytatják következetesen azt a stratégiát, hogy a dollártartalékaikban meglévõ kitettségüket csökkentve átcsoportosítanak a monetáris nemesfémekbe. 

A hullámvasutazó aranyár dacára az árfolyam emelkedésének irányába ható tényezõk töretlenül jelen vannak a makrókörnyezetben. A biztonságosabb befektetések, mint például az amerikai és a német államkötvények reálhozama nem ritkán negatív, miután a jegybankok alapkamata tartósan beállt a nulla közeli szintekre. Az amerikai jegybank szerepét betöltõ Fed múlt heti kamatdöntõ ülése pedig megerõsítette, hogy az irányadó kamatráta mértékében továbbra sem várható változás. A túlburjánzó államadósságokból fakadó problémákban sincs fordulat. Erre utal a spanyol szuverén adósbesorolás múlt heti kíméletlen leminõsítése a Standard & Poor’s által. És éppen Spanyolország példáján érhetõ jelenleg a legaktuálisabban tetten az eladósodottság okozta problémahalmaz. Az ország eszkalálódó adósságválságának hatására ma már minden negyedik spanyol munkanélküli, és a várakozások szerint az idén ismét recesszióba süllyed a gazdaság teljesítménye. Az államadósság és a recesszió spiráljából ugyanakkor továbbra semlátszik jobb recept a kitörésre, mint a likviditásösztönzés, ami viszont az inflációs kockázatokat erõsíti.

Mindezek ellenére az arany árfolyama elhúzódó korrekcióban van már egy ideje. Az árcsökkenés a spekulatív határidõs piacokon vette kezdetét, még mielõtt a fizikai kereslet ténylegesen alább hagyott volna. Sõt a korrekció kezdetén még jól megfigyelhetõ volt, ahogy az ázsiai befektetõk, akik hagyományosan annak fizikai valójában fektetnek a nemesfémbe, a lejjebb ereszkedõ aranyárat kihasználva éltek az akciós bevásárlás lehetõségével. Azóta azonban az indiai kereslet bezuhanása, valamint a nyugati világban is mérséklõdõ kereslet a fizikai arany iránt, kivette az erõt az év elsõ két hónapját még jellemzõ emelkedésbõl.

Fontos megemlíteni még a dollár és az arany árfolyama között fennálló ellentétes mozgásirányt. Az eurózóna problémái a dollár relatív erõsségét okozzák, ami negatív az arany számára. Ugyanakkor az amerikai Fed kommunikációja is erõsítette a dollárt az utóbbi idõkben azzal, hogy elcsendesítette a spekulációkat egy további pénzügyi expanzióra vonatkozólag a közeli jövõben. Márpedig az ezzel kapcsolatos várakozások a legfontosabb mozgatórugói jelenleg az aranyár alakulásának, ezért is övezte akkora figyelem a Fed múlt héten megtartott Nyíltpiaci Bizottságának ülése utáni kommentárokat. Mivel ezek ezúttal semmi újjal nem szolgáltak a korábbiakhoz képest,a piac flegma közönnyel nyugtázta a monetáris tanácsnak megfelelõ szervezet tanácskozását, és a sárga nemesfém árfolyama alig elmozdulva 1.663,50 dolláron/uncia fejezte be Londonban a hetet.

Az arany technikai grafikonja változatlanul tudja tartani magát a 3-éves emelkedõ trendvonal felett. A rövidtávú momentumot leképezõ 50-napos mozgóátlag legutóbb a hosszútávú irányt kivetítõ 200-napos mozgóátlag alá került, ami negatív jelzésként értékelendõ, ugyanakkor a kurzus kilépett az eddigi rövidtávú csökkenõ trendcsatornából. Az 1.635 dollárnál húzódó támasz több ízben is eredményesnek bizonyult, de az aktuális viharfelhõk levonulásáról csak akkor lehetne beszélni, ha sikerülne 1.680 dollár fölé emelkedni a jegyzéseknek. Ezzel nem csak fontos horizontális ellenállási szintek dõlnének meg, de az 50-napos mozgóátlag is, ami rövidtávon ismét szárnyakat adhatna az árfolyamnak.

Az ezüst jegyzése hetek óta követi lakonikus egyszerûséggel annak a trendcsatornának a felsõ diagonálisát, amelybe egy évvel ezelõtt került az árfolyam. Sok új nincs tehát a nap alatt. Az ezüstár alakulásának merev mintázata jelenleg arról tanúskodik, hogy a piac jócskán megnyugodott, és a rövidtávú spekulatív tényezõk mostanra a háttérbe szorultak. Továbbra is a viszonylag moderált volatilitás a jellemzõ, de a csökkenõ trendbõl való kilépéshez hiányzik az erõ. A végtelenségig ez persze nem fog így menni, változatlan felállás mellett legkésõbb néhány hét múlva a hosszútávú emelkedõ trenddel találkozna szembe az árfolyam 29 dollár környékén. Ha addig nem, hát akkor el fog dõlni a következõ hónapokban meghatározó irány. Mivel már egy ideje az árfolyamsáv erõs oldalán tanyázik a kurzus, jelenleg a majdani emelkedés tûnik valószínûbbnek.

Forrás: www.gazdasagiradio.hu

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok