5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Az európai pánik haszonélvezõje a dollár

2012.05.14. 14:48 - Piaci hírek

  Az elmúlt héten látott nagy esésen amúgy nincs mit szépíteni. Még csak váratlannak sem mondható az elhúzódó korrekció, hiszen minden érv ellenére, amely az arany és az ezüst mellett szólna, mind fundamentális, mind technikai oldalról érzékelhetõ volt már egy ideje a szembeszél a nemesfémekkel szemben. Némi értetlenség azért ennek ellenére uralkodik az elemzõk körében, végtére is egy a mostanihoz hasonló makrókörnyezetben eddig kiszámíthatóan az aranyba menekült a tõke. Nem kevesebbrõl van ugyanis szó, mint hogy Spanyolország kapcsán küszöbön áll az euróválság újult erõvel történõ visszatérése,és a Franciaországban és Görögországban megtartott választások sem kecsegtetnek semmi jóval az eurózóna monetáris fegyelmére vonatkozólag. Amirõl pedig korábban tabu volt beszélni, azt ma már a legfelsõbb politikusi körökben is bátran felvállalják, és nem tartják lehetetlen jövõképnek Görögország sem kilépését valutaunióból. Két évvel ezelõtt ez a hír önmagában is már kirobbanó aranyárat eredményezett volna.

 

Az európai viharfellegek besûrûsödésének legfõbb haszonélvezõje a dollár. A „zöldhasú” ereje nem a kicsattanóan jó amerikai gazdasági, államháztartási, vagy pénzügyi adatoknak köszönhetõ, hanem mindössze viszonylagos az euróhoz képest. A dollárerõsség szinte törvényszerû következménye azonban, hogy csökken a dollárban elszámolt nyersanyagok árfolyama. Nem utolsó sorban igaz ez a kõolaj esetében, amelynek az utóbbi napokban különösen meredeken esett vissza a jegyzése, és ez enyhíti a nemesfémek piacára nagy hatással lévõ inflációs várakozásokat.A dollár mellett még a technika ördöge okolható a negatív fejleményekért. Azzal, hogy a dollárerõsség miatt lejtõre került aranyár kiütött fontos támaszszinteket, automatikusan életbe léptek bizonyos stop loss megbízások a veszteségek minimalizálására. Ez a technikai kereskedésnek nevezett jelenség képes öngerjesztõen felerõsíteni egy már csökkenõ trendet, ami az arany esetében ahhoz vezetett, hogy az árfolyam kiesett az eddig érvényben lévõ 1.600 és 1.800 dollár közötti csatornájából. Az ezüst hasonlóan viselkedett a 30 dolláros lélektani szint elesésének hírére. Megállót egyelõre mindkét nemesfém számára új trendvonalak jelenthetnek.

 

Egy harmadik ok, ami a nemesfémek erõtlenségét legutóbb mérhetõ veszteségbe fordította, az arannyal és az ezüsttel szemben növekvõ kiábrándultságban, a romló piaci szentimentben keresendõ. Az elemzõk az év elején még szinte kivétel nélkül új történelmi rekordokat jósoltak az idei évre. Míg az efféle jóslatok mostanra elcsendesedtek, annál hangosabban hallatják hangjukat a kritikai észrevételek megfogalmazói. Élükön a sztárbefektetõnek számító Warren Buffett el, akinek véleménye szerint az arany „egy nem produktív eszköz, amelyet a részvények és még a termõföld is túlszárnyal.

Forrás: www.vilaggazdasag.hu

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok