5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Az összeomlás nem marad el, csak késik

2011.08.02. 11:06 - Piaci hírek


Amerika már régóta fizetésképtelen és a deficittel, élénkítõ programokkal és mennyiségi enyhítésekkel játszott csiki-csuki csupán késlelteti az elkerülhetetlen deflációs válságot és gazdasági összeomlást, amit a Wall Street és a bankszektor készakarva idézett elõ, hogy ránk erõltesse a világkormányt.

A jelenleg asztalon lévõ intézkedéstervezetek egyáltalán nem érintik magát az adósságot, az õrült költekezés így akadálytalanul folytatódhat, beleértve azt a 4000 milliárd dollárt is, ami a háborúk folytatásához szükséges. Ez 1500 milliárd dolláros deficitet jelent minden évben az örökkévalóságig. Az egyre növekvõ adóssághalmaz 80%-át a Fed vásárolja fel, a semmibõl állítva elõ a pénzt. El lehet hinni, hogy a Fed évi 2500 milliárd dollárt hozzon létre a semmibõl három vagy annál is több éven keresztül? A válasz sajnos, igen, az eredmény pedig hiperinfláció lesz, ami végérvényesen tönkreteszi az amerikai dollárt. Egyértelmû, hogy az elit nem a megoldást keresi, hanem a dollár elpusztítására törekszik, a gazdasági és pénzügyi stabilitás felborítása érdekében, hogy Amerika, Anglia és Európa népei kénytelenek legyenek elfogadni a világkormányt, mint egyedüli megoldást.

Európa kezd rájönni, hogy nem lesz képes hat országot megmenteni több mint 4000 milliárd euróból, a fizetésképtelenné válás kockázata nélkül. Errõl a számról és eshetõségrõl már másfél éve is beszéltem. Lesz görög csõd, amit öt másik követ majd, az euró és talán az Európai Uniónak nevezett természetellenes szövetség végét eredményezve. Egy ilyen csõdhullám egy-két év alatt tönkretenné a legtöbb európai bankot, hatása pedig végigsöpörne az egész világon. Tökéletes katalizátor egy globális pénzügyi katasztrófához.

A szuverén EU államok által biztosított további pénzek elérik Görögországot, majd egy hirtelen hátraarc után visszatérnek az európai bankárokhoz, amit azok adósság visszafizetésre használnak. Eközben Görögország, a megszorításoknak köszönhetõen egyre mélyebbre süllyed a veremben. Ugyanez történik az IMF pénzekkel, melyek 20%-át az amerikai adófizetõk állják. Emellett az európai bankok görögországi kitettségének jó részét amerikai bankok fedezik vagy biztosítják 160 milliárd dollár értékben. Az amerikai bankok azért nem akarják a csõdöt, mert képtelenek lennének kifizetni a rájuk esõ összeget. Egy ilyen esemény globális bankösszeomláshoz vezethetne, vagy újabb mentõcsomagot tenne szükségességé. Nem kérdés, hogy az eurónak, ennek a modernkori utópisztikus rémálomnak hamarosan vége.

Akik régebb óta figyelemmel kísérik a gazdaság alakulását láthatták, hogy Görögországot és Olaszországot már 2001-ben ki kellett volna menteni, csatlakozásukat az euró zónához pedig megakadályozni.

A válság szépen terjed a maga útján, csak idõ kérdése mikor dõl a következõ dominó. Olaszország közadóssága a nemzeti össztermékhez viszonyítva világraszóló, jelenleg körülbelül 120%-on áll és az adósságok fenntartási költsége egyre drágább. Olaszországon és Spanyolországon áll vagy bukik a helyzet, ha õk dõlnek, a másik négy is dõl.

A súlyos adósságok miatt a görög kötvények 50-75 százalékot veszítettek értékükbõl, a másik öt fizetésképtelen ország kötvényei pedig szorosan követik õket. Csak az elsõ negyedév során a görögök 40%-kal költöttek kevesebbet, mint korábban és ugyanennyivel csökkentek a fizetések is. Ennek eredményeként az adóbevételek is zuhanni kezdtek, ahogyan azt korábban megjósoltuk. Egy gazdaság megsegítésének nem ez a módja. 

Forrás: idokjelei.hu

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok