5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Csõdben a problémás aranyforgalmazó

2012.08.23. 15:17 - Piaci hírek

  Korábban azt mondták, egy aranyszállító partnerük miatt csúsznak, de augusztus elejére mindenkit kifizetnek – nem így történt. Az Aranyközpont-tulajdonos Sipos Istvánnak egy másik, még mûködõ aranykereskedõ cégben is van érdekeltsége, korábbi cégei többsége azonban nem volt mentes a problémáktól, felszámolás, kényszer-végelszámolás és végrehajtás is elõfordult náluk.Pénteken csõdvédelmet kért a Fõvárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiumánál az ügyfelei egy jelentõs részének huzamosabb ideje tartozó Aranyközpont Zrt.. A társaság a honlapján is közzétette a csõdeljárás megindításának a tényét, megjegyezve: a céljuk az a csõdeljárással, hogy a fizetési haladék hatálya alatt csõdegyezséget kössön hitelezõvel. Augusztus 18-án a Cégközlönyben megjelent a közlemény, miszerint a csõdeljárás iránti kérelem benyújtásával egyidejûleg a céget – a bíróság további döntéséig – ideiglenes fizetési haladék illeti meg.

Hónapok óta tartoznak

Erre a fizetési haladékra vélhetõen nagyon nagy szüksége volt a vállalatnak. Mint az Index korábban megírta, a 20 millió forintos tõkéjû, Sipos István Ferenc kizárólagos tulajdonában álló Aranyközpont Zrt. számos ügyfele nem jutott hozzá július végéig a májusban, júniusban kifizetett aranyához, és nem kapta vissza annak árát sem. A társaság ráadásul nem adott egyértelmû tájékoztatást arról, mikor fog fizetni: hétrõl hétre halogatták a kötelezettségük teljesítését, miközben a kifogások és a késés indoklása idõrõl idõre változott.

 

Egy hónappal ezelõtt cikkünkben legalább tucatnyi károsultról írtunk, a cikkünk megjelenése nyomán érkezett visszajelzések szerint harmincnál is többen lehetnek, akik pénzükre vagy aranyukra várnak; a követeléseiket összegezve úgy tûnik, több tízmillió forint lehet az Aranyközpont adóssága.

Az Index július végi érdeklõdésekor Kenyeres Sándor üzletember, aki egy idõben a társaságba befektetni kívánó üzleti csoport képviselõjének, majd operatív vezetõnek nevezte magát, azt mondta: az ügyfeleik nagyjából 5 százalékának nem tudtak idõben teljesíteni, ám ez nem az õ hibájuk miatt történt így: „az ügyfelektõl megkapott pénzen mi rendben megrendeltük az aranytömböt, ám egy partnerünk nem tudott idõben szállítani”. Azt is állította, hogy az Aranyközpont új hitelszerzõdést kötött és új befektetõ is van a láthatáron, így augusztus elsõ napjaira minden kötelezettségüket teljesítik. Arra a felvetésre, hogy a cég trükközni akarna a befektetõk pénzével, Kenyeres egy hónapja azt mondta: szerinte hisztérikus pánikkeltés folyik ellenük a valós problémák eltorzításával.

Csak idõt akartak nyerni?

Mostanra úgy tûnik, ennél nagyobb volt a baj. A cég panaszos ügyfelei szerint a cikkünk megjelenése után, júniusban és júliusban is folytatódott a megszokott módon a huzavona. Minden héten a következõ hétre adtak újabb idõpontot, mondtak újabb és újabb indokokat a csúszásra – például azt, hogy a potenciális befektetõ visszalépett – és vállaltak újabbnál újabb határidõket. „Ezért kellett nekik ez az egész csõdeljárás is: nem akarnak õk semmit rendbe tenni, semmilyen tartozást kifizetni, csak húzzák az idõt” – fogalmazott kérdésünkre az egyik panaszos ügyvédje.

A csõdeljárás a törvény szerint azt a célt szolgálná, hogy egy pénzügyi nehézségekkel küzdõ cég a hitelezõkkel megegyezve átmeneti fizetési haladékot kapjon, így folytathassa mûködését és konszolidálni lehessen. Az Aranyközpont Zrt. budapesti ügyfélszolgálatát kedden felkeresõ ügyfelek azonban ebbõl semmit nem tapasztaltak. „Ma reggel voltam az irodájukban, már csak egy biztonsági õr volt ott, más személyzet nem” – írta az egyikük, megjegyezve: az õrtõl egy, a csõdeljárásról tájékoztató nyilatkozatot kapott, valamint azt a tájékoztatást, hogy „nincs itt senki, de fizetnek”.

A társaság telefonszámain és a cégvezetõk általunk ismert mobilszámain kedden senkivel nem tudtunk beszélni.

Nem túl jó elõtörténet

Sipos István Ferenc egyébként – aki a cégnyilvántartásban esetenként csak Sipos István néven szerepel – idén március óta tulajdonos volt egy másik aranykereskedõ cégben, a tavaly áprilisban ötmillió forintos tõkével létrehozott, néhány napig Conquistad'OR Hungary Zrt.-nek hívott, majd Safety Gold Zrt.-re átkeresztelt cégben is. Ez utóbbi társaság az Opten cégtárának adatai szerint tavaly 598 milliós árbevételt ért el, adózott eredménye 2,6 millió forint volt, elvileg most is rendben mûködik, de júliusi cikkünk megjelenése után jelentkeztek olyan olvasók, akik állításuk szerint a Safety Gold ügyfelei voltak, és hasonlóan jártak, mint az aranyközpontosok. Érdekes módon a Safety Goldnál július 16-i hatállyal, augusztus 7-i bejegyzéssel új egyszemélyi tulajdonos jelent meg az isaszegi lakcímû Skribek Csaba személyében; neki a cégnyilvántartás szerint semmilyen más cégben nincs érdekeltsége (a cégvezetõi posztot viszont megtartotta Sipos).

Siposnak egyébként számos olyan vállalatban volt érdekeltsége az Aranyközponton kívül is, amelynél problémák adódtak. A cégnyilvántartás szerint összesen 11 vállalatban volt vagy van jelenleg is tulajdonrésze, közülük csak három mûködött eddig rendben – ez a szám most kettõre csökkent (igaz, a vállalkozások egy részénél akkor történtek a negatív események, amikor õ már nem volt érdekelt bennük). Voltak emellett olyan vállalatok (Shnelle-Dynamik Kft., Private Capital Investment Tanácsadó Kft.), amelyeknél cégvezetõként dolgozott – mindkettõ ellen felszámolás indult, igaz, ezeknél akkor õ már nem volt ott, nem sokkal az eljárás elõtt távozott a cégektõl.

A korábban Sipos-tulajdonban lévõ cégek közül volt olyan (City Werth Kft.), amelynek felfüggesztették, majd törölték az adószámát, és 2011-rõl nem adott be mérleget, és olyan is (Docbau Kft.), amelyet szintén az adószám idõnkénti felfüggesztése után kényszer-végelszámoltak idén januárban. Egy harmadik (Josi Kft.) végelszámolását még 2003-ban indították meg hivatalból, egy negyedik (Wiemann Kft.) adószáma idén januárig fel volt függesztve, a múlt évrõl szintén nem adott be mérleget, egy ötödik (Sipinova Kft.) adószáma jelenleg is fel van függesztve és a cégnél két adóhivatali végrehajtás is indult. Végül pedig: három céget (Komprobál Kft., R+H – Ker Bt. és Rétép Bt.) felszámoltak, igaz, ezek közül az R+H-nál a felszámolás elrendelése idején már nem volt tulajdonos. A sort kilencedikként a most csõdeljárást kért Aranyközpont zárja.

Nyomoznak

Lapunk úgy tudja, hogy a bizalmukat elveszített panaszosok közül többen még a csõdeljárás elindítása elõtt ügyvédi felszólítást küldtek a cégnek, mások rendõrséghez, illetve behajtókhoz fordultak, de volt olyan is, aki az ügyészségnél tett feljelentést. Tudomásunk szerint ez utóbbinak lett is foganatja, ugyanis a Budapesti VI. és VII. kerületi Ügyészség még július végén csalás bûntette miatt nyomozást rendelt el az ügyben ismeretlen tettes ellen.

Forrás: www.index.hu

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok