5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Demján: kínlódás vár ránk

2012.06.19. 14:34 - Piaci hírek

  Ezt megelõzõen Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezetõ elnöke hangsúlyozta, hogy csak akkor lehet egy gazdaság versenyképes, ha az emberek dolgoznak, a nehéz munkát is el kell végezni. Semmit nem ér az a GDP-növekedés, ami úgy következik be, hogy az ország felvesz hitelt és azt jóléti kiadásokra költi - vélekedett az üzletember.Demján: Dolgozni kell 


A világon nincs válság, a világ kétharmada népességben és konjunktúrában emelkedik - kezdte Demján Sándor elõadását, és egyúttal megköszönte H.E. Richard T. McCormack amerikai nagykövetnek, hogy elfogadta meghívását. 

A VOSZ ügyvezetõ elnöke szerint a válság oka a globalizáció. A tõkeáramláson keresztül emelt fel szegény területeket a világban és ennek a folyamatnak vannak nyertesei és vesztesei. A vesztesek azok lesznek, akik nem tudnak alkalmazkodni. Ahol felborul az okosok és a szorgalmasok aránya, az elveszíti versenyképességét - hangsúlyozta beszédében az üzletember, aki hozzátette: tragikusan lezsugorodott a szorgalmasak aránya, így nem lesz versenyképesség. Dolgozni kell, a nehéz munkát is el kell végezni - tanácsolta egész Európának Demján. 

Ez elméletben egyszerû, de a gyakorlatban nincsenek gyors megoldások. Kínlódással teli periódus vár ránk. Ahol nem kerül helyre az arány a termelésben résztvevõ és a humán szférában dolgozók között, az nem lesz versenyképes - vélekedett a VOSZ ügyvezetõ elnöke. Bõvített újratermelés kell az életszínvonal emelkedéséhez. Semmit nem ér az a GDP-növekedés, ami úgy következik be, hogy az ország felvesz hitelt és azt jóléti kiadásokra költi - magyarázta Demján Sándor, aki beszédének végén gratulált a világ feljövõ oldalának, mert ott javul az életszínvonal, mivel sokat dolgoznak. 

A rendezvényt Krisán László, a KAVOSZ vezérigazgatója nyitotta meg. Beszámolt a KAVOSZ 20 állomásos országjáró rendezvénysorozatáról, ahol majdnem 1500 vállalkozással találkoztak. Vegyes tapasztalatok, inkább szomorúak a vállalkozások. Intézkedésekre van szükség a kkv-szektorban, mert ez a szektor 3 millió ember sorsát határozza meg - hangsúlyozta. A tõkehiány van és némiképp a hit is eltûnt - mondta Krisán. 

McCormack: a felelõtlen fiskális politika a legnagyobb veszély 

H.E. Richard T. McCormack elõadásában nem tért ki Magyarországra, hanem a jelenlegi válságról és a lehetséges kilábalásról fejtette ki véleményét. 

Már az elején hangsúlyozta, hogy a válság közepén vagyunk és még nincs vége. 

A válságok eredetérõl szólva általánosságban kifejtette, hogy könnyû hitel a tûz, ami fellobbantja az ingatlanpiaci buborékot. A mostani válságban a legnagyobb probléma, hogy nagyon sokáig tart az adósság visszafizetése. Eközben a munkanélküliség magasan ragad - vetítette elõre. 

Az egész világot bejáró, 2012-ig a Bank of America Merill Lynch alelnökeként dolgozó McCormack szerint a balti államok példájára kell figyelni. Ezek az országok korán leküzdötték a válságot, fájdalmas költségvetési intézkedéseikkel - jegyezte meg. 

Az USA nagykövete szerint az Egyesült Államokra leselkedõ legnagyobb veszély nem a terrorizmus, vagy Kína, hanem a fenntarthatatlan költségvetési politika. A legmagasabb szinteken az amerikai döntéshozók egyetértenek abban, hogy a legnagyobb probléma az államadósság és ez nem mehet így tovább - fejtette ki. 

Meglátása szerint Görögország problémái nagyon mélyen húzódnak és ahhoz, hogy kilábaljanak a válságból, 10 évnél is több idõre van szükség. A vasárnapi görög választással kapcsolatban elmondta, hogy most Európai egy kis idõhöz jutott, hogy foglalkozhasson a nagyobb problémákkal, így például Spanyolországgal és Olaszországgal. Most az a kérdés Európa többi felében, hogy hogyan tudják elkerülni a görög utat - fûzte hozzá. 

Kínában közben a stagfláció fenyeget, egyesek szerint a kínai gazdasági modell nem fenntartható, és közben fokozódnak a társadalmi feszültségek. 186 ezer lázongás volt tavaly Kínában a problémák miatt - ismertette. 

A jelenleg tapasztalható problémák és kihívások ellenére McCormack optimista, szerinte okunk van reménykedni a jövõt illetõen. 

H.E. Richard T. McCormack
H.E. Richard T. McCormack jelenleg az Egyesült Államok nagykövete, ezt megelõzõen a Bank of America Merrill Lynch alelnöke volt. 

1982-ben Ronald Reagan elnök kinevezte a Külügyminisztérium gazdasági és kereskedelmi ügyekkel foglalkozó helyettes államtitkárává. 1985-ben Reagan elnök az Egyesült Államoknak az Amerikai Államok Szervezete (OAS) mellé akkreditált nagykövetévé nevezte ki. 1989-ben George H. W. Bush elnök gazdasági, üzleti és mezõgazdasági ügyekkel foglalkozó államtitkárrá nevezte ki. 1989. április 14. és 1991. május 3. között töltötte be ezt a pozíciót. 

Az 1990-es évek elején a Center for the Study of Presidency fõtanácsosa. 2004. és 2006. között a Center for Strategic and International Studies (CSIS) vezetõ tanácsadója. 2006-tól a Merrill Lynch alelnöke, majd a két pénzügyi óriás összeolvadását követõen lett a Bank of America Merrill Lynch alelnöke. 2012 januárjától tapasztalatait, szaktudását különbözõ civil szervezetek részére végzett jószolgálati tanácsadó tevékenység formájában hasznosítja.

 

Forrás: www.portfolio.hu

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok