5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Egy Suzukiban elférne a nemzet aranya

2013.03.01. 09:38 - Piaci hírek

 Magyarországon nehezen lehetne leforgatni a Nemzet aranyát, még ha lenne is egy Nicolas Cage-ünk, és nemcsak azért, mert senki nem tud arról, hogy a mi alapító atyáink a Sankt Gallenból és a többi alpesi kolostorból hazahozott aranyat titkos helyekre rejtették volna (az egyetlen legendánk egy víz fenekére süllyesztett koporsó), és a monarchia magyarjairól sem maradtak fenn hasonló legendák. Sõt, nemhogy legendáink nincsenek, nincs szuperbiztos széftermünk Budapest közepén, ráadásul az aranytartalékunk nem nyom 8100 tonnát, hanem ennek ezredrészénél is kevesebb.

Néhány tonna arany

A Magyar Nemzeti Bank feladata az, hogy garantálja a magyar gazdaság stabilitását, ehhez pedig kellenek a felhalmozott tartalékok. Magyarország nem csak a devizában jegyzett tartalékaival biztosítja ezt a pénzügyi stabilitását. Bár az aranytartalékunk nagy részét a rendszerváltás környékén eladtuk, még mindig van néhány tonna aranyunk – tudtuk meg a Magyar Nemzeti Bank sajtóosztályától.

A-Nemzet-Aranya (1) (1) kicsi.png
A teljes infografikáért kattintsonFotó: Krisztián Róbert, Varga Nóra / Index

1989-ben még 65 tonna volt Magyarország aranytartaléka. Ettõl három év alatt szinte teljesen megszabadultunk. Az MNB a gazdasági rendszerváltás kezdetén azt a stratégiai döntést hozta, hogy a technikailag minimálisan szükséges szintre csökkenti az ország aranytartalékát. Így 1992-ig több mint hatvan tonnányi aranyat váltottunk át devizára.

Jó üzlet volt

Az MNB szerint a régóta meredeken emelkedõ aranyárak ellenére nem veszítettünk sokat, mivel ez az ár a kétezres évek elejéig jellemzõen stagnált, illetve csökkent. Az ellenértékként kapott devizát viszont akkoriban kedvezõen tudtuk befektetni a nemzetközi kötvénypiacon.

 

A jegybank honlapján elérhetõ adatok szerint jelenleg körülbelül három tonna az ország aranytartaléka. A 124,5 millió eurót érõ készletet az MNB szerint a megszokott számlavezetési díjért tároljuk Londonban.

Azt nem tudni, hogy pontosan milyen formában és melyik bankban tartjuk ezt az aranyat. A legvalószínûbb mégis az, hogy a London Bullion Market Associaton által kibocsátott Good Delivery aranytömbökben, hiszen ezeket az aranytömböket ajénlják leginkább fizikai arany vásárlásakor. Ahogy az a fenti infografikánkon is látszik, a három tonnányi arany 262 Good Delivery tömbre elég.

Ez nem sok, fõleg, ha figyelembe vesszük, hogy egy esetleges rabláskor egy Suzuki Swift csomagtartójában még maradna is hely mellettük a szerszámoknak. A világ legnagyobb aranytartalékaihoz képest például elenyészõen kevés aranyunk van. Még az Európai Központi Banknak is kicsivel több mint ötszáz tonnányi aranya van, nem beszélve Németország majd 3400 tonnájáról.

Arany helyett deviza

Egyébként ahogy a gazdasági növekedésben, Szlovákia ebben is lenyomott minket. A szlovák állami aranytartalék 32 tonnányi, vagyis több mint tízszer nagyobb a magyar készletnél. A szlovén tartalék már közelebb áll a magyarhoz, õk ugyanis 3,1 tonnát tettek félre.

Az MNB devizatartaléka 2012 végén 33,88 milliárd euró volt, aminek, a fél százalékát sem éri el az aranytartalék. Az MNB szerint ennek megfelelõen az aranytartalék súlya a magyar gazdaság és a forint stabilitásában kicsi. Azért tartjuk, hogy így változatosabb módon tudjuk bebiztosítani magunkat.

Forrás: www.index.hu

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok