5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Elkerülhetõ-e a pénzügyi összeomlás Európában?

2011.01.25. 15:58 - Piaci hírek

 The Economic Collapse Blog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mi történik Európában? Tulajdonképpen nem is olyan bonyolult. Az euró és az európai pénzügyi rendszer lassú összeomlásának lehetünk tanúi. Sok elemzõ szerint a pénzügyi összeomlás Európában is elkerülhetetlenné vált. Írország, Spanyolország, Portugália, Olaszország, Franciaország és Belgium adósságtengerben úsznak, miközben Németország és még néhány „egészséges” nemzet megpróbálja játékban tartani a labdákat és kimenteni a bajbajutottakat. Vajon meddig lesznek képesek fenntartani a fenntarthatatlan helyzetet? Meddig lesznek hajlandóak a németek mások adósságát fizetni? Az írek megkapták a mentõcsomagot, de problémáik ezzel nem szûntek meg. Fellebbentek a pletykák, hogy Görögországnak újabb mentõcsomagra lesz szüksége és közben Spanyolország, Portugália, Olaszország és Franciaország is beléptek a válságzónába. Számos Kelet-európai ország is a pénzügyi összeomlás szélén áll. Elkerülhetõ-e még az újabb adósságválság?

Az ember mindig szeretné hinni, hogy van remény, de a kilátások minden egyes hónap elteltével romlanak. Az európai kormányok hitelébe vetett bizalom egyre gyengül. A 10-éves futamidejû ír állampapírok hozama8,97%-ra ugrott, a 10-éves futamidejû görög állampapírok hozama pedig 12,01%-on áll! A francia adósságfenntartásának költségei december 20-ára rekord magasságokba szöktek.

Európa szerte mindennapossá váltak a leminõsítések vagy a leminõsítés kockázata. Írország besorolását például egyszerre öt fokozattal rontotta le a Moody’s hitelminõsítõ intézet karácsony elõtt egy héttel. Egyre többet beszélnek arról, hogy hamarosan sor kerülhet Spanyolország, Belgium, sõt még Franciaország leminõsítésére is. Ha azonban ezeknek az államoknak egyre költségesebbé válik adósságuk fenntartása, az csak rontani fog helyzetükön. Deficitjük tovább nõ majd, ami rontja a befektetési kedvet és a befektetõi bizalmat.

Milyen messze vagyunk a válságponttól?

Willem Buiter, a Citibank vezetõ közgazdásza arra figyelmeztet, hogy gyors mentõcsomag hiányában többEU tagországot is pénzügyi összeomlás fenyeget. „A piac nem fogja megvárni, hogy az EU testületei valamikor márciusra összehozzanak egy intézkedéscsomagot. Addigra több szuverén állam és bank is összeomolhat. Túl lazán kezelik a helyzetet.”

Egyes elemzõk úgy gondolják, hogy a bajba jutott országokban fel kellene függeszteni az euró használatát, amíg az érintett gazdaságok össze nem szedik magukat. Andrew Bosomworth, a Pimco portfolió management vezetõje szerint Görögországnak, Írországnak és Portugáliának csak az euró használatának felfüggesztésével lenne esélye átvészelni a válságot. „Görögország, Írország és Portugália csak saját valutájuk visszaállításával vagy hatalmas kisegítõ csomagok segítségével lábalhat ki a válságból.”

Európán kívül (sõt az Unión belül is) sok ember nincsen tisztában azzal, hogy milyen horderejû válsággal állunk szemben.

Angela Merkel, német kancellárasszony szerint „az euró jelenlegi válsága az 1957-ben aláírt Római Egyezmény óta eltelt idõ legnagyobb válsága Európában.”

Mi lehet a megoldás?

Sokak szerint a válság az Európai Unió felbomlásához is vezethet. A másik tábor úgy gondolja, hogy a válaszlépés a még szorosabb integráció lesz.

Egyre népszerûbbé válnak az euró kötvények kibocsátására vonatkozó javaslatok. Ez egyenletesebben osztaná el az európai kormányadósságok kockázatát az Unión belül. Andrew Bosomworth szerint a helyzet annyira kétségbeejtõ, hogy „az euró kötvények kibocsátása elõbb vagy utóbb elkerülhetetlenné válik.”

Néhány hónappal ezelõtt Anthony Fry, az Evercore Partners ügyvezetõ igazgatója az Európában kialakuló válságra reagálva így nyilatkozott: „Senkit sem szeretnék megijeszteni, de én arra készülök, hogy szögesdrótba és lõfegyverbe fektessem a pénzem egy részét. A kilátások rosszak, az árfolyamok pedig egyre emelkednek.”

Ez Amerika számára is figyelmeztetés. Elõbb-utóbb ez a sors vár az Egyesült Államokra is.

Az amerikai állampapírok hozamának 8-12%-os árfolyama egyet jelentene a pénzügyi Armageddonnal. Az USA kormánya a történelem legnagyobb államadósságát halmozta fel és csak idõ kérdése, hogy az IMF Amerikától is megkövetelje az általa elõírt megszorító intézkedések bevezetését.

Amint arról korábban írtunk már, az amerikai állampapírokba vetett bizalom egyre csökken, ami az államadósság után fizetendõ kamatok megduplázódását, sõt megháromszorozódását eredményezheti.

És nemcsak a kormány van bajban. Az önkormányzati kötvénypiac vérfürdõje is elkezdõdött. Az Egyesült Államok több száz helyi önkormányzata áll a csõd szélén.

Most Írországon és Görögországon a világ szeme, de hamarosan Kalifornián és Illinois államon lesz a sor.

A globális gazdaság történelmének legnagyobb szuverén adósságválsága van kibontakozóban. Szerte a földön egyik kormány a másik után roppan össze a hihetetlen mértékeket öltött adósságok terhe alatt. Miután néhány dominó eldõlt, nem sok esély lesz a többi megállítására.

Az eurónak soha nem kellett még ekkora válsággal megküzdenie. Elõbb vagy utóbb Németország nem lesz hajlandó vagy képes többé, hogy ezt a mérhetetlen adósságot tovább finanszírozza. Amikor ez a pillanat elérkezik a világ pénzügyi piacain úrrá lesz a káosz.

Ez az eredménye annak, ha az illetékesek hagyják, hogy hosszú távú adósságlufik alakuljanak ki. Elõbb vagy utóbb szétrobbannak.  

Addig is figyeljük az euró sorsának alakulását, mert Európa sorsa az USA és az egész világ sorsát is meghatározza.

 

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok