5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

EU vészforgatókönyvek: utazási és pénzfelvételi korlátozások

6121.01.27. 13:39 - Piaci hírek

 Forrás: Infowars.com

Az európai válság legújabb fejleményeire, illetve az esetleges görög kilépésre adott válaszként az uniós pártbürokraták Európa lezárására készülnek. Az Associated Press a következõket írja:

Olivier Bailly keddi nyilatkozatában elmondta, hogy jogilag lehetõség van korlátozások bevezetésére az emberek illetve a pénz határokon átívelõ mozgását illetõen az EU-n belül, amennyiben ez szükségessé válik a közjó és a biztonság megõrzése érdekében, nem pedig gazdasági megfontolásból. „Bizonyos emberek jelenleg ilyen forgatókönyvek kidolgozásán munkálkodnak,” mondta, de nem volt hajlandó megnevezni egyetlen személyt vagy szervezetet sem.

Az EU pénzügyi vezetõinek tanácskozásán szóba került a készpénzfelvétek korlátozása, határellenõrzési pontok felállítása és bizonyos tõkepiaci kontrollok bevezetése, „arra az esetre, ha Görögország az eurózóna elhagyása mellett döntene,” írja a Reuters.

A banki vezetõk komolyan aggódnak a június 17-re kiírt új görög választások kimenetele miatt és teljes erõvel dolgoznak a vészforgatókönyvek elkészítésén, ha netán a baloldali Syriza koalició nyerné a választásokat, ami nagy valószínûséggel az EU/IMF mentõcsomag elvetését és a monetáris unióból való kilépést eredményezné.

A Syriza szó a „radikális bal koalíciója” kifejezés görög rövidítése. A koalíció javarészt demokrata szocialistákból, baloldali zöldpártokból, maoista, trockijista és eurokommunista szervezetekbõl áll és jelenleg a görög parlament második legnagyobb tömörülése.

A 2012-es választások során a bankárok által kierõszakolt megszorításoktól megcsömörlött, kiábrándult választók milliói szavaztak a Syriza pártra, megnégyszerezve parlamenti székeik számát. A hónap elején a csoport koalíció helyett immár pártként újraregisztrált, hogy további 50 széket kaphasson, a legnagyobb görög politikai párttá alakulva.

Alexis Tsipras, a Syriza vezetõje megígérte, hogy felmondja az EU/IMF mentõcsomagra vonatkozó elõzõ megállapodást. Tsipras szerint egy ilyen több milliárd eurós kölcsön visszafizetése tönkretenné Görögországot.

„Amennyiben egy a 17 ország közül összeomlik… az kiolthatatlan tüzet eredményezne, ami nem csupán Görögországra és a déli államokra korlátozódna… az egész eurózóna felbomlásához vezetne és ez senkinek nem áll érdekében,” mondta egy sajtótájékoztatón.

Hétõn az EU központi bankjai a fizetésképtelenség határán álló spanyol bankok segítségére siettek, hogy elkerüljék a katasztrófát.

„A fizetésképtelen bankok feltõkésítésének és a még fizetõképes bankok veszteséget termelõ felvásárlásának terhe a spanyol lakosságra hárul,” mondta Karl Whelan, a Dublini University Collage közgazdaságtan professzora. „Éppen ezért a hétvégi bejelentés kizárhatja Spanyolországot a szuverén kötvénypiacról.”

A múlt héten a Fitch Ratings BBB státuszra, éppen csak a bóvli kategória fölé módosította Spanyolország besorolását.

Az EU harmadik legnagyobb gazdasága is a mentõcsomag gondolatával játszadozik. Olaszország szerint a spanyol segítségnyújtás egy bizonyos „szûrõ elmozdítását” jelentette, ami eddig elválasztotta Spanyolországot és Olaszországot a súlyosan eladósodott EU országoktól. Olaszország „közadóssága” jelenleg a GDP 120 százalékát teszi ki.

banki elit arra figyelmeztet, hogy Olaszország követni fogja Görögország, Írország, Portugália és Spanyolország példáját, és elõbb utóbb mentõcsomagot fog kérni, ami elindíthatja az EU igazi hanyatlását.

Jelenleg minden jel arra mutat, hogy az EU rendõri intézkedések bevezetésére készül, hogy megakadályozza állampolgárait a pénzfelvétben és az Unió elhagyásában, ahogy egyik ország a másik után omlik össze és káosz uralkodik el a kontinensen. 

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok