5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Ez már a "Végjáték"? - Megjött az apokalipszis-forgatókönyv

2012.06.07. 17:22 - Piaci hírek

  A fejlett gazdaságokban nincs növekedési hajtóerõ, a nyugati világ ezért a második recessziós korszakába lép - véli Raoul Pal, a GMI vezetõ elemzõje. A közgazdász szerint erre utalnak az a fõbb gazdasági adatok: 
- az Egyesült Államokban a tartós fogyasztási cikkek rendelési számai alacsony szinten rekedtek, és a korábbi emelkedõ trend visszafordult, 
- a foglalkoztatási ráta a 2008-2009-es zuhanás óta képtelen magához térni, 
- Nagy-Britanniában az ipari termelés rekedt meg sok-sok évvel korábbi szintjén, 
- az Európai Unió ipari kibocsátása mélyrepülésben van. 

Ezek a tények rámutatnak, hogy a G7 országok GDP-növekedésének mélypontja jön el. Ezt erõsíti Raoul Pal szerint az a tény, hogy a világ 10 legnagyobb adósának számító országok teljes adósságállománya a világ GDP-jének 300%-a felett van. A szakértõ jóslata kíméletlen: az eurózónában államcsõdök jönnek, a brit és a japán állam szintén fizetésképtelenné válik, csõd jön Dél-Koreában és Kínában is. Az eredmény: a világtörténelem legnagyobb bankválsága. 

Pal szerint ugyanis a kormányoknak rendkívül korlátozottak a lehetõségei, hogy egy bajba jutott nagybankot kimentsenek, így aztán az elsõ bankcsõdtõl könnyen eljutunk a teljes európai bankrendszer összeomlásáig, majd pedig az államok fizetésképtelenségéig. Szinte nincsenek már fékek, amelyek megállítanák ezt a folyamatot, és alig van valaki, aki érzékelné a helyzet komolyságát. Nem önmagában az államadóssággal van baj, hanem azzal, hogy a G10 országok 70 ezer milliárd dolláros államadóssága a fedezete 700 ezer milliárd dolláros derivatív piacnak - ez pedig a globális GDP 1200%-a, és nagyon gyenge fundamentumokon nyugszik. Gondolják, hogy az uniós válság után nem következne Japán és Kína? Gondolják, hogy az Egyesült Államok mindezt megúszná épen? Tette fel a kérdéseket hallgatóságának Raoul Pal, aki szerint ez a nagy "RESET". 

Az idõzítést illetõen Pal úgy látja, hogy 2012-13 vezetnek el a véghez. "Meg kell érteniük, hogy a globális bankrendszer összeomlása és a tömeges csõdök elhozhatják a valaha látott legnagyobb gazdasági sokkot a világban." Nem lesznek banki termékek, kötvénypiac - nem lesz semmi. A piacok érzékelik, hogy a válságkezelõ eszközök (az EKB LTRO-ja, az ESFS, illetve a "quantitative easing") nem ment meg az összeomlástól. A következõ fázisban Spanyolország és Olaszország következik, ahol a bankokat államosítják, adósságuk pedig bekerül a kormány mérlegébe. 

 

Raoul Pal
A spanyol Javea-ban élõ Raoul Pal a Plymouth-i egyetemen végzett 1990-ben. Ezt követõen számos befektetési banknál megfordult különbözõ értékesítõi pozíciókban, többek között a NatWest Markets-nél és a Goldman Sachs-nál, ahol európai hedge fundok számára részvény- és részvény-derivatívák értékesítéséért felelt. 2001-tõl a GLG Partners portfólió menedzsereként folytatta, majd 2005 óta a Global Macro Investor (GMI) gazdasági és befektetési elemzõjeként tevékenykedik. 

A 2008-as válságot is megjósoló szakember ma független szakértõként jegyzi a munkáit. Elõrejelzései nagyon népszerûek az alapkezelõi szektorban, cége, a GMI alapvetõen egy exkluzív körnek terjeszti az elemzéseket. A pesszimista hangvétel nem szokatlan tõle, hiszen igen borús világképpel rendelkezik, ami munkáiban és várakozásaiban is lecsapódik. Gyakran hallatja véleményét olyan neves újságokban, mint a Bloomberg, vagy a Forbes.

 


A GMI következtetése: csak az arany és a dollár marad, amibe érdemes lesz fektetni, a kötvényt, részvényt, CDS-t, határidõs ügyleteket és put opciókat el lehet felejteni. Nagyjából hat hónapunk maradt, hogy a nyugati piacokon kereskedve megvédjük magunkat, vagy elég pénzt keressünk ahhoz, hogy ellensúlyozzuk a jövõbeli veszteségeinket. Ezután vegyük fel a bádogsisakunkat, és rejtõzzünk el addig, amíg az új rendszer ki nem fejlõdik. 

Forrás: www.portfolio.hu

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok