5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Fizikai-, vagy papírarany?

2010.12.17. 18:42 - Piaci hírek

 Az aranybefektetések fogalmával kapcsolatban fizikai aranynak nevezzük a befektetõ által ténylegesen  birtokba vehetõ „kézzel fogható“ arany megjelenési formákat, amelyek legtöbbször aranyrudat, aranytömböt, aranylapkát vagy befektetési arany érmét jelentenek.

Csak a kapitalizmus kialakulásával, a londoni aranypiac fejlõdésével indultak igazán útjukra a különbözõ aranyfedezettel kibocsátott értékpapírok. Évezredeken keresztül nem is volt kérdés, hogy a fizikailag is meglévõ aranyat nevezték aranynak. De ha belegondolunk ma vajon másképp van-e? Tulajdoníthatunk-e elektronikus jelek formájában élõ, vagy papírra nyomtatott részvénytulajdoni hányadot jelképezõ, valahol a világ másik felén „meglévõ“ arannyal fedezett értékpapíroknak az aranyéhoz fogható értékõrzõ tulajdonságot? A válasz kétségkívül nem. Csak a fizikailag is a befektetõ birtokában lévõ  arany bírhat egy igazi krízishelyzetben értékõrzõ funkióval. A többi arannyal kapcsolatos konstrukción esetleg hasonló nagyságrendû pénzt kereshetünk/bukhatunk mint a fizikai aranyon, de maga a befektetési instrumentum nem ugyanaz. Mégis folytatnunk kell az összehasonlítást a fizikai arany és a papírarany (így nevezik az aranykereskedõk a nem fizikai arany formákat) között. 

Milyen kockázatok és költségek tapadnak egyikhez és másikhoz?

A fizikai arany az önmagában hordozott értékállóság miatt ki van téve annak, hogy ellopják. Ezért széfben kell tárolni, melynek a tárolási és biztosítási költségét meg kell fizetni. Hasonlóan állni kell a fizikai arany szállításának és értékesítésének költségeit, valamint az aranykereskedõ hasznát az aranyrúd megvásárlásakor. Ez általában 3-4%-kal meghaladja az elektronikus formában történõ arany befektetéseket. A befektetési érméknek jellemzõen a színarany ár fölött némi prémiumuk is van, amelyben tulajdonképp egyfajta numizmatikai érték és az adott érmére jellemzõ keresleti/kínálati viszonyok tükrözõdnek. A befektetõ szempontjából ez viszont opció is lehet, hiszen ez a felár emelkedhet is az idõ múlásával. Rudak esetében ilyen „numizmatikai“ felárról nemigen beszélhetünk, bár  már aranyrúd gyûjtemények is léteznek. 

A papírarany konstrukciók bekerülési költségei kétségkívül alacsonyabbak, mint a fizikai arany megvásárlása. Viszont például az aranyhoz kötött ETF-ek (tõzsdén kereskedett alapok) költségeit a befektetõ legtöbbször nem érzékeli, hiszen az alapkezelõi díjakat az alapkezelõk elaprózzák, „szétkenik“ éves viszonylatban. A legnagyobb ETF a NYSE-n kereskedett SPDR Gold esetében az éves alapkezelõi és egyéb díjak, akár évi 0,7%-ot is kitehetnek, amely tízéves távlatban már meghaladja a fizikai aranyrúd beszerzési és tárolási költségeit. Nem is beszélve a brókeri díjakról, melyek 1-2% között mozognak a ki-és beszállásra vetítve. Kis összegû alap jegy vásárlása esetén pedig a felszámított költség extrém magas is lehet, akár 5-10%. Nem mindegy tehát a befektetés idõhorizontja sem. Rövidtávon a papírarany olcsóbb konstrukció, de hosszabb idõszakra vetítve már biztosan a fizikai arany olcsóbb. 

Viszont az adózás szempontjából a fizikai arany elõnye nyilvánvaló. Nem üzletszerû tevékenység esetén, a vétel és eladás közti árfolyamemelkedésen elért nyereség (ha van ilyen)  -legjobb tudomásunk szerint-nem adózik, míg a különbözõ papírarany konstrukciókat jelentõs adók terhelik.

( Ez így nem igaz, a fizikai aranytömb eladását követõen is adózni kell, amennyiben árfolyamnyereség volt.  Aranymagyarorszag.hu)

Összefoglalva tehát, ha az aranyra mint spekulatív eszközre tekintünk és rövid távon szeretnénk „nyerészkedni“, akkor valószínû jobb választás a papírarany, ha viszont hosszabb a befektetési idõhorizontunk, akkor érdemesebb fizikai aranyat venni. Ha az arany értékõrzõ funkcióját is szeretnénk kihasználni, akkor csak a fizikai aranyat választhatjuk, hiszen a papírarany pont akkor fog minket cserbenhagyni, mikor a legnagyobb szükségünk lenne rá.

Forrás: www.conclude.hu

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
2012.07.13 09:31 - aranymagyarorszag
Kedves András!

Ezúton köszönjük,hogy felhívta figyelmünket a hibára! Igaza van! A cikk végén található az írás forrása, mint láthatja egy másik piaci szereplõ adta közzé az információt.Ez persze nem mentesít minket, figyelmetlenek voltunk.
2012.07.12 12:34 - Zöld András
"Nem üzletszerû tevékenység esetén, a vétel és eladás közti árfolyamemelkedésen elért nyereség (ha van ilyen) -legjobb tudomásunk szerint-nem adózik..."

No, ha ezt egy adóellenõr olvasná... ha megengedik, akkor súgok a tisztelt szakértõknek: természetesen adózik, mint minden ingóság adásvételébõl származó nyereség. Javaslom, járjanak a témának utána, esetleg kérjenek tanácsot egy adóellenõrtõl, mert ilyen téves tartalom aláássa a kompetenciájukat, illetve ha tudatosan tájékoztatnak félre, akkor akár még fogyasztóvédelmi következmények is felvetõdhetnek.

Üdvözlettel
Zöld András
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok