5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Gigantikus aranyközpontot hozna létre Kína

2014.06.02. 08:45 - Piaci hírek

 
A világ legnagyobb aranykitermelõje illetve importõre, Kína erõsítené pozícióját a globális aranykereskedelemben. Ennek érdekében a Shanghai Aranytõzsde egy olyan, várhatóan a negyedik negyedévben induló globális platform elindításán dolgozik, mellyel felvenné a versenyt a jelenleg piacvezetõ londoni és New York-i tõzsdékkel. A kínai börze már megkapta az új rendszerhez az engedélyt a jegybanktól, és az ügyhöz közel álló források szerint több nagybankot is megkeresett: többek között a HSBC-t, a Standard Bankot, a Standard Charteredet és a Bank of Nova Scotiát is felkérte a globális platform létrehozásához.

Elsõ lépésben azonnali piaci arany és egyéb nemesfém kontraktusok kötésére nyílna lehetõség, majd a derivatív termékek kereskedését is bevezetnék. Az aranyat illetõen kezdetben hároméves jüanban denominált fizikai kontraktusokkal lehetne kereskedni, az egyéb nemesfémekkel történõ kereskedelem részleteit azonban még nem véglegesítették.

A megszólaló források azt is hozzátették, hogy nemcsak bankokat, hanem termelõket illetve egyéb társaságokat is felkeresnek az új platformmal kapcsolatban. A nemzetközi tõzsde bevezetése csak az elsõ lépése lenne annak a folyamatnak, melynek végsõ célja, hogy Kína nagyobb szerephez jusson az árfolyamfixing során.

Az új platform létjogosultságát részben azzal indokolják, hogy a befektetõk bizalma meginoghatott a londoni illetve New York-i piacokban, miután újabb manipulációs botrányra derült fény. A Barclaysra a brit FCA pénzügyi felügyeleti hatóság 26 millió fontos büntetést szabott ki, miután a brit nagybank egyik alkalmazottjának lehetõsége volt manipulálni a londoni aranyárat a pénzintézet laza belsõ szabályai miatt. 

Forrás: Portfólio.hu

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok