5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Görög csõd: mibe fektessünk?

2012.06.15. 15:38 - Piaci hírek

 „Úgy vélem, hasonló választási eredmény lesz, mint a múltkor, és nem valószínû, hogy 15 százalékot esnek majd a piacok hétfõn” – mondja Duronelly Péter , a Budapest Alapkezelõ befektetési igazgatója. A szakember szerint sokkal fontosabb kérdés, hogy a következõ hetekben hogyan alakul a görög helyzet, milyen erõk kerülnek hatalomra. Az eurókivezetéssel kapcsolatban nem konzisztensek a vágyak és a lehetõségek az országban. Miközben a lakosság 75-80 százaléka európárti, az államháztartás konszolidálását és további megszorításokat nem tudnak már elviselni.

 

Orbán Gábor, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelõ kötvényüzletág-vezetõje szerint az EU is egyre nyitottabb arra, hogy ezt valamilyen szintig méltányolja, ezért maradhatnak a görögök az euróövezetben. „Akkor viszont gond lenne, ha nem tudnának kormányt alakítani, további idõhúzást ugyanis nem viselne el a piac” – figyelmeztet a szakember. Vannak, akik pesszimisták ezzel kapcsolatban. „A piaci szereplõk többsége már letett arról, hogy Görögországban bármi megoldódik” – mondja Büki András, az OTP Alapkezelõ befektetési igazgatója. A szakember szerint a görögök menthetetlenek, olyan versenyképességi és strukturális problémákkal küzdenek, amelyek lehetetlenné teszik az adósságállományuk visszafizetését.

 

A görögök problémája mellett az is mélyíti a válságot, hogy az Európai Unió nem tesz igazán komoly lépéseket a válság megfékezésére. „Mindig csak a szükséges minimumot lépik meg” – mondja Büki. Ennek az az oka, hogy a németek ódzkodnak attól, hogy direktben finanszírozzák a dél-európai államokat, azok viszont önmagukban képtelenek kikecmeregni az adósságcsapdából.

A jelenlegi helyzetben nagy volatilitást lehet várni a piacokon. Jó befektetési lehetõségek most is vannak, Büki és Orbán szerint is érdemes most például európai bankrészvényeket vásárolni, ezek ugyanis rendkívül alulértékeltek. A bankok persze nehézségekkel küzdenek, Büki szerint viszont ezeket meg fogják oldani, az is elképzelhetõ, hogy Európában is elindítanak majd egy, a 2008-2009-es amerikaihoz hasonló banki mentõcsomagot, amely tõkét és korlátlan likviditást biztosít majd a hitelintézeteknek.Szintén jó befektetési lehetõség van bizonyos devizakötvényekben. Orbán Gábor szerint az olasz állampapírokat érdemes most vásárolni, ezek ugyanis 5-6 százalékos hozam mellett olcsónak számítanak a jelenlegi fejlett piaci hozamkörnyezetben. A hosszútávon gondolkozó befektetõk a magyarországi devizakötvényeken is sokat nyerhetnek most, például az eurós állampapírjainkon, de komoly nyereséget hozhatnak Büki szerint a horvát dollárkötvények is. A kisbefektetõknek emellett az abszolút hozamú stratégiát követõ alapokat ajánlja az OTP Alapkezelõ befektetési igazgatója, amelyeknél nincs megkötve a portfóliókezelõk keze, hogy milyen eszközbe fektessenek, így mindig az aktuális piaci helyzetnek megfelelõen alakíthatják ki a portfóliót.  

 

Szerzõ: Világgazdaság Online - Herman Bernadett
 
Ezt komolyan gondolják??? Ön befektetne egy már csõdbement cégbe, aminek vevõi sincsenek? Vagy adna kölcsön valakinek, akinek se pénze, se munkája, és tele van tarozásokkal, ráadásul fedezete sincs? Pedig magyarra fordítva ezt ajánlja a szakértõ.
Érdekes...
 
Aranymagyarország 

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok