5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Görög pánik: tömeges készpénzfelvétel, bankrohamok és válsághangulat

2011.08.07. 22:01 - Piaci hírek

 Forrás: Alexander Higgins Blog

A londoni Guardian cikke szerint Görögországban pánik közeli hangulat alakult ki, az emberek a Nagy Gazdasági Világválsághoz hasonló módon próbálnak hozzájutni bankban õrzött pénzükhöz.

Az egyre mélyülõ görög válság lassan a teljes összeomlás szintjére jut, amirõl a nyugati média egyöntetûen hallgat.

Lehetséges, hogy az amerikai adósságplafon körüli vita és a kedden kiadott ijesztõ amerikai gazdasági adatok hatására összeomlott belföldi pénzügyi piacokról szóló hírek szorították ki a görög válságot az újságok címoldaláról.

Mindegy miért kerülte el a görög helyzet a média figyelmét, jobban tesszük, ha észrevesszük, mi történik, mert a helyzet igen súlyos.

Görögországban az otthoni széfek egyre kelendõbbek és lassan hiánycikké válnak, mivel az emberek megpróbálják minden pénzüket kivenni a bankból és inkább otthon a párna alatt, vagy ha elég gyorsak voltak, egy széfben tartani.

Az egyik legnagyobb athéni bank, neve elhallgatását kérõ alkalmazottja egy csinos A4-es formátumú mappa-szerûséget tart a hóna alatt.

„Látja? A válság kirobbanása óta ez a legnépszerûbb termékünk.” Elmondta, hogy naponta 5-10 ügyfél igényel náluk ilyen kazettát, de az õ bankjukban már több hónapja elfogyott.

„Harmincegy éve dolgozom ebben a bankban, de még soha nem láttam ilyen pánikot.”

A tömeges készpénz felvétet a politikusok intézkedései sem tudták megakadályozni, pedig mindent megpróbáltak, még állampolgáraik megélhetését és az ország jövõjét is kalapács alá bocsátották a második mentõcsomagért cserébe, hogy abból az elsõ mentõcsomag után fizetendõ kamatokat kifizethessék.

Gazdasági szakemberek és a világ vezetõ politikusai azt tanácsolták Görögországnak, hogy kemény megszorító intézkedések bevezetésével elkerülhetik a mára kialakult helyzetet.

Görögország fejet hajtott a nemzetközi bankkartell akaratának, de sajnos a válságot és a pánikhangulatot így sem tudta elkerülni.

Elképzelhetõ, hogy a vezetõ nyugati hírcsatornák csak néhány napig hallgatnak az ügyrõl, hogy a Wall Street-i befektetõknek elég ideje legyen kimenteni és aranyba fektetni pénzüket.

Ez megmagyarázhatja a keddi piaci zuhanórepülést és az arany ismételt szárnyalását.

Az embereknek annyit mondtak Európában, hogy az EU újabb adósság és likviditási problémákkal néz szembe, miközben a bennfentesek „viszik a bankot”. 

 

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok