5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Gross: ne várjunk sokat a részvényektõl 2013-ban!

2013.01.03. 12:09 - Piaci hírek

 A világ legnagyobb kötvényalapjának kezelõje, Bill Gross szerint 2013-ban a részvény- és kötvénypiacok nem fognak túl jól teljesíteni, az amerikai jegybank likviditásbõvítésének alábbhagyásával nem lehet magas gazdasági növekedéssel számolni, ami 5 százalék alatti elérhetõ hozamokat jelent erre az évre. 

A Bloombergnek adott interjújában a Pimco vezetõje megerõsítette a decemberben kiadott befektetési kilátásait, amely szerint az amerikai gazdaság komoly strukturális problémáktól terhes, az országban és több fejlett piaci országban reálértékben a gazdasági növekedés 2 százalék alatt maradhat. 

 

Bill Gross
William Hunt Gross 1944-ban született Ohioban, majd 10 évvel késõbb a családjával együtt San Franciscoba költözött. A Duke egyetemen pszichológiából szerzett diplomát, miközben a Phi Kappa Psi testvériség tagjaként tevékenykedett. A haditengerészetnél eltöltött idõszak után Gross a Los Angeles-i egyetemen szerzett MBA oklevelet, majd egy nyarat profi blackjack játékosként töltött Las Vegas-ban. A szerencsejátékban szerzett tapasztalatait állítása szerint azóta is használja befektetési döntéseknél a kockázatok és valószínûségek kalkulálásához.

Gross 1971 és 1978 között a Pacific Mutual Life befektetési elemzõjeként, majd az utolsó években a cég kötvényekkel foglalkozó alelnöki asszisztenseként dolgozott, miközben két társával 1971-ben megalapította a Pacific Investment Managementet (PIMCO). A Pimco - akkoriban újdonságnak számító - aktívan kezelt kötvényalap portfóliókkal állt elõ. Gross az alapkezelõ ügyvezetõ igazgatójaként, és Mohamed El-Erian mellett a társbefektetési igazgatójaként dolgozik, õ kezeli többek közt a világ legnagyobb kötvényalapját, a 236 milliárd dollárt kezelõ Total Return Fundot is.

A több mint 40 éves kötvénypiaci munkája során számos neves szervezet és elemzõ cég is díjazta, a Morningstar például õt és elemzõ csapatát a 2000-es évtized kötvénypiaci menedzserévé választotta, ezen felül többször is megkapta az év kötvénypiaci menedzsere címet, ráadásul Gross a portfólió menedzserek közt elsõként került be a Fixed Income Analysts Society Hallhatatlanok Csarnokába 1996-ban. A munka mellett lelkes bélyeggyûjtõ Gross több könyvet is írt, és rendszeresen nyilatkozik gazdasági lapoknak, televízióknak egyaránt, ahol úgy is említik, mint "kötvény király" vagy "Mr. Kötvény".

 


A bizonytalan gazdasági környezet ellenére a 2012-es évben az S&P index 16 százalékot tudott emelkedni, köszönhetõen a Fed likviditásbõvítésének, a kötvényvásárlási program a befektetõket nagyobb kockázatvállalásra sarkallta. A pozitív részvénypiaci hatások igaz egy ideig mûködnek, azonban idõben elõre nézve egyre kisebb lesz a jelentõségük, a valódi problémákat pedig nem oldják meg. 

A guru szerint a befektetõk is látják, hogy a globalizáció, a technológia- és demográfiai változás akadályozza a növekedést az országban, ezért a hagyományos eszközkategóriák mellett alternatív befektetési lehetõségeket keresnek. Ilyenek lehetnek Bill Gross szerint az amerikai infláció-követõ kötvények, az önkormányzati kötvények, a nem dollárban denominált feltörekvõ piaci részvények, valamint a nyersanyagok.

Forrás: www.portfolio.hu

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok