5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Ha az alvó óriás egyszercsak ráveti magát az aranyra

2012.12.07. 10:56 - Piaci hírek

 

Az arany mellett szóló legfõbb érvek jól ismertek: menedék lehet a pénzügyi rendszer zavarai közepette, véd az inflációval szemben, õsidõk óta bevált kincsképzõ eszköz, és megnyugtató biztosítás egy a megtakarítások szavatolásáért felelõ szolgáltató nem fizetésébõl fakadó totális vagyonvesztés ellen.

 

 

A fõként Ázsiában növekvõ kereslet, a korlátos kínálat és az egyre dráguló kitermelés ezek után már csak hab a tortán – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Ezek az érvek mind egy igen kedvezõ jövõképet vetítenek ki az arany számára, még annak ellenére is, hogy az aranyár az ezredforduló óta már meghétszerezõdött, és a sárga nemesfém immár a 12. egymást követõ évet is pozitív eredménnyel zárhatja. Ilyen hosszú egyirányú menetelésre nincs sok példa a tõzsdék történetében. Ami persze nem jelenti azt, hogy az árfolyam egy nyílegyenesen emelkedõ vonal mentén haladna. A tõzsdei árfolyamok sajátja, hogy néha elszakadnak a realitásoktól, a kurzus egyszer elõrébb szalad, majd a piac a gyeplõt a kelleténél jobban is visszarántja. Ebbõl kialakul egyfajta hullámzás az árfolyamokban, de az arany esetében a trend ettõl függetlenül egyértelmûen és töretlenül felfelé mutat.

Az ismert árfelhajtó tényezõk bõven adnak témát az elemzésekhez, idõnként érdemes azonban olyan szempontokat is szemügyre venni, amelyek nincsenek benne a fõsodorú fejtegetésekben, és amelyek ma még a spekuláció tárgyát képezik, de jó eséllyel a holnap meghatározó tényezõivé nõhetik ki magukat. Egy ilyen lehet a nagy nyugdíjalapok esetleges jövõbeni aranykereslete. Az állami vagy magánnyugdíj-alapok által világszerte vagyonkezelt megtakarítások összege becslések szerint meghaladja a 30 billió dollárt, ami egy elképesztõen nagy összeg, a duplája az Egyesült Államok egész éves nemzeti össztermékének.

Néhány kivételtõl (pld. az amerikai Teacher Retirement System of Texas nyugdíjpénztár vagy a japán Okayama Metal & Machinery nyugdíjalap) eltekintve ezek a nyugdíjalapok egyelõre leginkább alvó óriásoknak számítanak az arany tekintetében. A legfrissebb OECD kutatás, amely a tagországok nyugdíjalapjainak befektetési portfólióját is elemzi, az aranyról számot sem ad. Ezért elérhetõ statisztikák híján csak becslésekre lehet hagyatkozni, amelyek szerint az alapok átlagosan vagyonuk 0,15%-át tartják csak aranyban, és további 0,15%-ot aranybánya-részvényekben. Más szóval az arany 0,3%-os aránya az intézményi portfóliókban jelenleg gyakorlatilag a nullával egyenértékû.

Ezek után el lehet játszani a számokkal: Mi lenne, ha a nyugdíjalapok tekintettel az elmúlt évek sokfelé negatív hozamaira, a fennálló inflációs veszélyekre, a nyugati országok adósságválságára, a bizonytalan növekedési kilátásokra egyszer csak úgy döntenének, hogy éppen csak egy kicsit feljebb súlyozzák az arany részarányát az eszközeikben? További 0,3% máris 90 milliárd dollárnyi, azaz közel 1.700 tonnás keresletet jelentene az arany iránt. Ehhez képest a messze legnagyobb kapitalizációjú aranyra specializálódott befektetési alap, az SPDR Gold Trust is csak 1.352 tonna aranyat tart jelenleg 73,6 milliárd dollár értékben.

 

Ugyanakkor a nyugdíjalapok, bár egy óriási, ám mégis mindössze az egyik szereplõje a befektetési piacoknak. Ott vannak rajtuk kívül még nagy a biztosítók és a számtalan különféle befektetési alap által kezelt vagyonok is, amelyekrõl általánosságban elmondható, hogy alig fektettek eddig aranyba. A globális pénzügyi szektor méretét valamivel 200 billió dollár feletti nagyságrendre szokás becsülni. Ezen belül a tisztán befektetési céllal tartott 33 ezer tonna arany értéke aktuális piaci árfolyamon (kb. 54.500 dollár/kg) számolva még a 2 billió dollárt sem éri el, azaz 1% alatt van.

 

Az Arany Világtanács (World Gold Council, WGC) ajánlását követve azonban 2-3%-os kéne, hogy legyen az arany optimális stratégia szerinti részaránya a leginkább diverzifikált, alacsony kockázatú portfoliókban. Az Egyesült Államokban pedig, ahol az OECD nyugdíjalapokat vizsgáló kutatása szerint közel 50%-os a részvények aránya a pénztárak eszközállományában, a 10%-os aranyhányad lenne a WGC ajánlása szerint az ideális. Egy ilyen mértékû paradigmaváltás a nyugdíjalapok befektetési stratégiájában minden bizonnyal valósággal szétporlasztaná az aktuális aranyárat.

Forrás: www.tozsdeforum.hu

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
2012.12.10 22:27 - robi
Jó cikk
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok