5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Hozzányúl az EU a betétekhez - Megállapodtak a bankszanálásáról

2013.07.01. 12:32 - Piaci hírek

 Hétórás tárgyalás után a 27 tagállam vezetõi összeállították azt a tervezetet, amely alapján a részvényesek mellett a kötvényesek és a 100 ezer euró feletti bankbetéttel rendelkezõk is részt kell, hogy vállaljanak az esetlegesen bajba kerülõ bankok megmentésében. A szaknyelvben "bail-in"-nek nevezett metódust üdvözölte az Eurócsoport vezetõje, a holland Jeroen Dijsselbloem. 

Az új szabályok tabut döntenek Európában, hiszen eddig nem nyúltak hozzá a bankbetétekhez a bankok megmentése során, elsõsorban adófizetõi (költségvetési) pénzeket vettek ehhez igénybe. A jövõben is lesz azért némi mozgásterük a tagállamoknak arra, hogy megállapítsák, miként hárítják át a veszteségeket a befektetõkre. Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter kijelentette: a szabályok csak annyira fogják érinteni a megtakarító német állampolgárokat, mint bárki mást a világon. 

A reformcsomag arról is rendelkezik, hogy a tagországoknak banki befizetéseken keresztül a fedezett betétek 0,8%-ra rúgó szanálási alapot kell képezniük, amit tíz év alatt kellene feltölteniük. A tagállamok döntésére lenne bízva, ezt összevontan kezelnék-e betétgarancia rendszerrel. A szanálási alap egy bank kötelezettségeinek 5%-a erejéig avatkozhatna közbe. 

Az Európai Unió országai 2008 és 2011 között gazdasági kibocsátásuk harmadát költötték bankok megmentésére, ám ez több helyütt az államháztartás megingásához vezetett. A precedenst Ciprus példája szolgáltatta idén márciusban arra, miként lehet részben a betétesek pénzébõl megmenteni bankokat, kímélve a költségvetési forrásokat. 

Az Eurócsoport vezetõi múlt héten arról is megállapodtak, hogy akár visszamenõlegesen is, de legfeljebb 60 milliárd euró összegben igénybe lehet majd venni az állandó euróövezeti válságkezelõ alap, az ESM forrásait a valutaövezeti bankok újratõkésítéséhez, de a tagállamoknak is ki kell majd venniük a részüket a teherviselésbõl. Pierre Moscovici francia pénzügyminiszter most megerõsítette ezt a hírt. 

2013.06.21 08:04 Megállapodtak az európai bankok feltõkésítésérõl 

A megállapodásnak köszönhetõen Európa vezetõi a jövõben elsõsorban a jelek szerint csúszásban lévõ egységes európai bankfelügyeleti mechanizmusra (SSM) összpontosíthatnak, amely az eredeti tervek szerint az Európai Központi Bank irányításával 2014 márciusában indult volna el. Számos kérdés azonban még a bankszanálással kapcsolatban sem dõlt el: például egy európai hatóság, vagy az egyes országok házon belül döntsék el, hogy egy bankot be kell-e zárni vagy át kell-e strukturálni. Az Európai Bizottság ezt egy új hatóság kezébe adná, amellyel kapcsolatban jövõ héten teheti közzé javaslatait. 

Forrás: www.portfolio-hu

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok