5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Jövõre is drágulhat az arany

2011.01.03. 09:12 - Piaci hírek

 

Tizenegy éve drágul az arany, az idén euróban számolva 37 százalékkal emelkedett az ára, és a lendület egészen 2012-ig kitarthat - ez derül ki a kedden megjelent év végi elemzésekbõl.
Az idén euróban számolva 37 százalékkal, dollárban kifejezve 26 százalékkal drágult az arany. A nemesfém válságos idõkben a "legkeményebb valuta", biztonságos "befektetési menedék" - mondják elemzõk, akik szerint a már tizenegyedik éve többé-kevésbé folyamatos drágulás jövõre is folytatódhat.
Mindenekelõtt a fejlett ipari államok - benne az euróövezet - elhúzódó válsága és az amerikai monetáris politika úgynevezett mennyiségi enyhítõ lépései miatt; a pénzpiacokat elárasztó dollármilliárdok a viszonylag alacsony kockázat mellett jelentõs hozamot ígérõ aranyban találhatják meg a helyüket - mondta Eugen Weinberg, a német Commerzbank elemzõje.
A piaci szerkezet átalakulása is a drágulás irányába hat; korábban a jegybankok a kínálati oldalt erõsítették, az idén viszont már a vásárlók között voltak, és várhatóan ott is maradnak. A következõ hónapokban elsõsorban a kínai központi bank növelheti aranykészletét - jósolja Ronald Stöferle, az Erste ausztriai aranypiaci szakértõje.
Jelenleg 1375 dollárt - 1045 eurót - ér egy uncia (31,1 gramm) arany. A Goldman Sachs amerikai befektetési bank elõrejelzése szerint 2011 közepén 1565 dollár, az év végén kevéssel 1700 dollár alatt lehet az unciánkénti ár, és számottevõ csökkenésre legkorábban 2012-ben lehet számítani.
Forrás: MTI

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok