5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Kína szerint Obamának nem sikerült hatástalanítania az adósságbombát

2011.08.07. 21:56 - Piaci hírek

 Forrás: Bigpeace.com

Kína szerdán arra figyelmeztetett, hogy az adósságplafon hosszú huzavona után történõ megemelése sem volt képes hatástalanítani a Washingtonban ketyegõ „adósságbombát”, és bejelentette, hogy tovább diverzifikálja devizatartalékait a dollár rovására.

Augusztus 2-án Barack Obama végül aláírhatta a sürgõsségi megszorító csomagról szóló törvényt, ami, legalábbis egy idõre, elhalasztotta a világ legnagyobb gazdaságának hivatalos fizetésképtelenné válását.

„A kiadások lefaragásának elmaradása több száz millió család megélhetését sodorja veszélybe az Egyesült Államok határain belül és kívül egyaránt,” kommentálta a keddi megállapodást Kína hivatalos hírügynöksége, a Xinhua.

„A demokraták és republikánusok közötti hónapok óta tartó huzavona… nem volt képes végérvényesen hatástalanítani a Washingtonban ketyegõ adósságbombát, csupán a gyújtózsinórt toldották meg néhány centiméterrel, hogy késleltessék a detonációt,” írja a kommentár.

„Közben a féktelenül folytatott hazárdpolitika egy újabb idõzített bombát is beindított a világ elsõszámú nagyhatalmának szívében: politikai kérdést csinálnak a gazdasági ügyekbõl, miközben trivializálják a politikát.”

A világ legnagyobb, körülbelül 3200 (320 000) milliárd dolláros devizatartalékával rendelkezõ Kína az amerikai kincstárjegyek legnagyobb arányú tulajdonosa is egyben.

A hírügynökségi kommentár a kínai központi bank bejelentésére reagált, amely szerint Kína az amerikai adósságválság és gazdasági hanyatlás miatti aggodalmakra adott válaszul tovább diverzifikálja deviza befektetéseit.

„Kína továbbra is a diverzikált befektetési elvek szerint fogja kezelni devizatartalékait, egyre nagyobb hangsúlyt fektetve a kockázatkezelésre,” mondta Zhou Xiaochuan, a Kínai Nemzeti Bank elnöke egy nyilatkozatban.

„Az amerikai kincstárjegyekre mostanában jellemzõ jelentõs ingadozás és bizonytalanság súlyos hatással lesz a nemzetközi pénzügyi rendszerekre és hátráltatja a gazdasági fellendülést.”

A kínai nyilatkozat volt az elsõ reakció az amerikai adósságplafon megemelésérõl szóló megállapodásra.

Szerdán a Xinhua hírügynökség bejelentette, hogy a Dagong kínai hitelminõsítõ A-pluszról A-ra rontotta az Egyesült Államok hitelminõsítését, negatív kilátással.

A Dagong hitelminõsítõ, három nyugati riválisának (Moody’s, Fitch Ratings, Standard & Poor’s) kritizálásával vált ismertté a világon, azzal vádolva õket, hogy a valóságnak nem, vagy nem pontosan megfelelõ hitelminõsítéseikkel hozzájárultak a pénzügyi válság kialakulásához. 

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok