5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Korrigál és bocsánatot kér az arany árfolyama?

2011.01.20. 20:45 - Piaci hírek

 Ez elmúlt hónapokban világszerte számos befektetõ fordult az arany felé, menedéket keresve az európai adósságválság és az elhúzódó amerikai gazdasági problémák következtében kialakult pénzpiaci zavarok elõl. A jövõben megugró infláció kockázata is sokak számára ad okot komoly aggodalomra. A sárga nemesfém árfolyamát a következõ hónapokban változatlanul ezek a „szentiment indikátorok” fogják meghatározni – tájékoztat a www.aranypiac.hu.


Dollárban számolva látszólag egy centet sem változott az arany árfolyama az elmúlt hét leforgása alatt. Az öt kereskedési napot egyenként megnézve azonban az látszik, hogy hétfõtõl csütörtökig napról napra apránként emelkedett Londonban a délutáni fixing, csak azért, hogy aztán pénteken a heti hozam egy csapásra elússzon. Ez a kilengés, volatilitás jellemezte az elmúlt hetet. A dollárral szemben egyidejûleg erõsödõ forint tehet ugyanakkor arról, hogy a forintban jegyzett aranyár 3%-ot is meghaladóan csökkent. Azok a fizikai befektetõk, akik már több mint fél éve vásároltak aranyat, most jól teszik, ha ezen a magas árszinten egyelõre hidegvérrel szemlélik az eseményeket. Az árfolyam eddig viszonylag jól tartotta magát, miközben a túlvett pozíciók fokozatosan leépülnek. Amit eddig láttunk, az egy rövidtávú átmenti korrektúra egy átfogó közép- és hosszútávú emelkedés közepette. Nem zárható ki, hogy a mostaninál még mélyebb szinteket is megjárhat az árfolyam a korrektúra során, de unciánként 1.260 dollárnál alacsonyabb árak nem tûnnek valószínûnek.
 
 
A két legnagyobb tõzsdén kereskedett nemesfémpiaci alap (ETF), az SPDR Gold és az iShares Silver készletei az elmúlt héten tovább csökkentek. Az alapok készletváltozásai jól tükrözik a befektetõi kereslet ingadozását, és ily módon figyelemreméltó indikátorok nemesfémpiaci trendek elõrejelzésére. Ugyanakkor nem szabad szem elõl téveszteni azt a tényt sem, hogy a két óriás mellett folyamatosan jelennek meg a piacon új, dinamikusan növekvõ nemesfémpiaci ETF-ek. Ilyen például az iShares Gold, amely az elmúlt hat hónapban 36,9%-kal növelte betétesei aranykészletét (január 14-én: 117,03 tonna), míg ugyanebben az idõszakban 3,6%-kal csökkentek az SPDR Gold készletei, amelyek 2010. június 29-én érték el 1.320,436 tonnás eddigi rekordjukat.


 
A legtöbb indikátor és makró-adat arra enged következtetni, hogy a befektetõk körében legnépszerûbb két nemesfém – az arany és az ezüst – árfolyama az elkövetkezendõ hetekben enyhén pozitív illetve oldalazó irányban fejlõdhet tovább. Mindez alatt a gazdaság élénkülésére és a jövõbeni politikai eseményekre történõ válaszként enyhébb vagy erõsebb korrektúrafázisokkal számolni kell, amelyek azonban nem annyira nagymértékû árfolyamcsökkenésben, hanem inkább idõben hosszan elhúzódva (akár fél éven át is) mutatkozhatnak meg. Közép- és hosszútávon azonban jelentõs árfolyam-növekedés valószínûsíthetõ, fõként a jegybankok monetáris lazítása miatt, ami ugyan kényszerpálya  számukra, de mégiscsak a szigor csökkenése. És ennek ára van.

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok