5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Lendületet vett az amerikai gazdaság?

2011.03.08. 08:34 - Piaci hírek

 A jelentés szerint februárban 192 ezer új munkahely jött létre Amerikában, s ezzel az állástalanok aránya hosszú hónapok óta elõször áttörte a 9 százalékos lélektani határt. Ezzel együtt 16,1 százalékról 15,9 százalékra csökkent a szélesebb körû munkanélküliségi mérõszám is, amely a hivatalos álláskeresõkön kívül magába foglalja a részmunkaidõben dolgozókat, illetve azokat, akik már feladták a munkakeresést. 

Az optimista szakértõk szerint a legfrissebb állásjelentés egyértelmûen arra utal, hogy a munkaadók jobban bíznak a gazdaság élénkülésében, így magabiztosabban vesznek fel új alkalmazottakat. Szerintük mindez azt jelzi, hogy a gazdasági válságból való kilábalás egyre stabilabb lábakon áll.

Míg a gazdaság rossz állapotáról szóló eddigi hírek miatt a politikusok mindig a másik oldalra hárították a felelõsséget, a pénteken bejelentett pozitív gazdasági fordulatot már mind a republikánusok, mind a demokraták saját politikájuk sikereként könyvelték el. Az Obama-adminisztráció szerint a munkaügyi jelentés egyértelmûen a kormány által életbe léptetett adókedvezmények sikerét bizonyítja, míg a republikánusok azt állítják, hogy a Bush-féle adócsökkentések tavalyi meghosszabbítása alapozta meg a munkahelyteremtést.

Egyes óvatosabb elemzõk azonban figyelmeztettek, még korántsem biztos, hogy a munkahelyteremtés önfenntartóvá vált, vagyis elérte azt a pontot, mikor az állásteremtés következtében a fogyasztói kereslet fellendül, melynek kielégítéséhez a cégeknek újabb alkalmazottakat kell felvenniük.

Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász, a The New York Times publicistája ugyan elismerte, hogy a legfrissebb munkaügyi jelentés hosszú ideje a legígéretesebb, azonban arra is rávilágított, hogy az amerikai gazdaságnak még nagy utat kell megtennie, mire képes lesz kimászni abból a mély gödörbõl, amelybe 2008-ban beleesett. Mint írja pénteki blogbejegyzésében, a munkahelyteremtés még mindig elmarad a Clinton-kormány idején tapasztalttól, pedig az akkori gazdasági fellendülés idején Amerika már közel volt a teljes foglalkoztatottság eléréséhez.

Az amerikai állásteremtés mértéke 1993-tól 2011-ig. 
A szürke sávok a gazdasági válságokat jelölik. (Forrás)

Összességében azonban úgy tûnik, a munkahelyteremtés, ha lassan is, de lendületet vesz az Egyesült Államokban, amely nem csupán a közel 14 millió állástalan amerikainak ad némi reményt, de Barack Obamának is, akinek 2012-es választási sikere elsõsorban a gazdaság akkori helyzetén múlik majd.

Forrás: www.kitekinto.hu

 

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok