5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Létrehozója szerint az euró elpusztítja önmagát

2013.05.17. 12:16 - Piaci hírek

 Forrás: naturalnews.com

„Menjünk elõre!” – „Nem! Szálljunk le!” – „Nem! Forduljunk vissza!”

Miközben egyre több uniós ország helyzete válik kritikussá gazdaságilag és a közös valuta alapjai pedig igencsak remegnek, az Euró egyik létrehozója is annak bukását jövendöli.

Oskar Lafontaine, német pénzügyminiszter, az euró kidolgozásáért és bevezetéséért felelõs egyik szakember, most az egységes valuta beszüntetésére szólít fel, hogy a dél-európai államok esélyt kapjanak a talpra állásra. Szerinte amennyiben ez nem történik meg, a jelenlegi fiskális útvonal egyenesen egy „katasztrófa felé tart”.

„A gazdasági helyzet hónapról hónapra romlik, a munkanélküliség pedig olyan szinteket ért el, hogy a demokrata szerkezetek is kétségessé váltak,” idézte a politikust a Telegraph.

„A németek még nem jöttek rá, hogy Dél-Európa, Franciaországot is beleértve, elõbb vagy utóbb, a jelenlegi és egyre mélyülõ nyomor miatt, kénytelen lesz ellentámadásba lendülni a német hegemónia ellen,” mondta, hozzátéve, hogy a fiskális válság nagy részét a németek által az exportnyereségek miatt szorgalmazott bér megszorítások okozták.

„A megszorításoknak befellegzett”

A német baloldali párt weboldalán Lafontaine azt írta, hogy Angela Merkel kancellárasszony azonnal „fel fog ébredni önhitt álmából”, amint a szorult helyzetben lévõ európai országok összefognak és követelik a válságkezelõ intézkedések megváltoztatását, Németország rovására.

Lafontaine súlyos jóslatai további hitelt nyertek, amikor Pierre Moscovici, francia pénzügyminiszter bejelentette „a megszorítások végét és a francia válságpolitika gyõzelmét, tovább rontva az amúgy is gyengülõ francia-német kapcsolatokon,” írta a lap. A helyzet mindenesetre kezd eldurvulni a két ország között.

„A megszorításoknak vége. Ez egy döntõ fordulat az EU projekt történetében az euró óta,” nyilatkozta Moscovici a francia televíziónak. „Látjuk a megszorítás dogma végét. Ez egy gyõzelem a francia megközelítés számára.”

Lafontaine elmondta, hogy támogatja a monetáris uniót, de ma már fenntarthatatlan tartja.

„A remény, hogy az euró létrehozása racionális gazdasági viselkedésre kényszerítheti az összes felet hiábavaló volt,” mondta, hozzátéve, hogy a politika, ami belsõ leértékelésre kényszerítette Spanyolországot, Portugáliát és Görögországot „katasztrofális” volt. A gazdasági helyzet ebben a három EU országban és Írországban a legrosszabb.

Az euró hónapok óta hanyatlik és miközben az EU a magas munkanélküliséggel és magas kormánykiadásokkal küzd, a szakértõk egyre kevésbé bíznak a valuta vagy akár az EU jövõjében.

Alapvetõ hibák az euró szerkezetében

Az euró néhány alapvetõ hibája:

Szûk pénzforrások. Közgazdász szemmel nézve az eurózóna nem kifejezetten optimális környezet egy valutának. Más szóval, nem volt jó ötlet. Ennek egyik oka, hogy a különbözõ tagországoknak különbözõ monetáris politikára van szükségük, de az unióban ez nem lehetséges.

Túlságosan szûk költségvetések. A szakértõk úgy gondolják, hogy a megszorítás politika teljes bukás, sõt katasztrófa volt, mert tovább növelte az adósságterheket, különösen Dél-Európában. „Az euró a megszorítások öngyilkos megállapodásává vált.”

Kevés kereskedelem. Németország kivételével, az EU államok kicsivel több mint a fele csak egymással kereskedik. Ahogy Dél-Európa fokozatosan halad a mély válság, Észak-Európa pedig a recesszió felé, ez a kereskedelmi forgalom tovább csökken.

Mint a legtöbb szocialista állam esetében, az európai országok sem rendelkeznek elegendõ forrással ahhoz, hogy a bölcsõtõl sírig tartó szolgáltatásokat nyújtsanak állampolgáraiknak. Ez milliókat fog feldühíteni, amikor rájönnek, hogy a feneketlennek hitt európai pénzverem mégsem az.

Forrás: www.idokjelei.hu

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok