5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Leváltják a dollárt? Új világvalutát javasolnak

2011.05.23. 19:05 - Piaci hírek

 A lapnak nyilatkozó közgazdász, aki az euró létrejöttében is aktívan részt vett, azt tanácsolta: "amint úgy érzik, hogy egyensúlyban tudják tartani a költségvetésüket, csatlakozzanak az eurózónához". Hozzátette, hogy az eurózóna csatlakozási feltételei közül jelenleg meghatározó fontosságúnak a fiskális politikát tartja.

Mundell bízik abban, hogy az eurózóna túléli az elmúlt évek pénzügyi krízisét, és nem tartja valószínûnek, hogy a szorongatott helyzetû eurózóna-tagok kilépnének, a megoldást pedig az euró és a dollár összekapaszkodásában látja.

A Mundell által javasol, a dollár és az euró közti árfolyampaktumban egy eurót az 1,2–1,6 dolláros sávban jegyeznének. Az ideális világvaluta Mundell ajánlása szerint az "intor" lehetne, vagyis az international, valamint a francia or (arany) szóból állna össze, ezzel az arany mint monetáris alap részleges rehabilitációjára is utalna - írja a lap.Robert Mundell évtizedek óta foglalkozik a világ valutáinak árfolyamrögzítésének problémájával. Tanulmányaiban abból indult ki, hogy fix árfolyamok mellett – az árak és bérek merevsége miatt – a fizetési mérleg egyensúlyhiánya periodikusan visszatérõ problémát jelent. Kedvezõtlen piaci változások bekövetkeztekor a szükséges cserearány-változásokra, azaz a relatív árak csökkentésére az árfolyam segítségével nem kerülhet sor.

A gazdaságok igazodásának más lehetõsége – képességüket és hajlandóságukat illetõen – viszont igen korlátozott. Így egy országnak mindaddig rugalmas árfolyamokat kell fenntartania, amíg a fizetésimérleg-hiány kezelésére más, hasonlóan rugalmas eszközök nem állnak a kormány, illetve a gazdaság rendelkezésére. Másfelõl közelítve  a kérdéshez, az árfolyamrögzítés azon valutákkal, illetve partnerekkel kapcsolatban tekinthetõ ésszerû döntésnek, amelyek esetében az exporttermékek keresletingadozásának a valószínûsége minimális.

Robert Mundell munkásságát 1999-ben honorálták közgazdasági Nober-díjjal.

Forrás: www.vilaggazdasag.hu

 

 

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok