5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Magyar államcsõd lehetõségére figyelmeztetett az egyik hitelminõsítõ

5721.08.07. 13:52 - Piaci hírek

 Már október végén, külsõ szerzõnk segítségével, felhívtuk rá a figyelmet: csõdesemény lehet az átvállalt önkormányzati adósság ügyébõl, most pedig az origo több forrásból megerõsített információi szerint az egyik nagy hitelminõsítõ figyelmeztette a kormányt: ha önkényesen lépnek, azt államcsõdnek tekintik majd. A lap szerint ezt csak úgy lehet elkerülni, ha egyeztetések során (legalábbis formálisan önkéntesen) jutnának el az önkormányzatok bizonyos fizetési könnyítésekhez, de ez idõigényesebb lenne, mint az erõbõl átvitt kormányzati akarat, és egyelõre még nincs meg a pontos módja annak, hogy a kormány mit is lép az ügyben. Amennyiben a magyar állam egyoldalúan bejelenti, hogy hitelei egy részét nem fizeti vissza az átvett önkormányzati adósság kapcsán, azaz arra kényszeríti a bankokat, hogy az átvett adósságcsomagon valamekkora veszteséget szenvedjenek el, az jogilag csõdeseménynek minõsülne, azaz részleges államcsõd állna be - az [origo] több forrásból származó, hivatalosan nem megerõsített információja szerint ezt üzente az egyik nagy nemzetközi hitelminõsítõ a kormánynak. 

A Portfolio.hu úgy tudja, hogy a napokban jártak Magyarországon két nagy nemzetközi hitelminõsítõ intézmény szakértõi (Moody's és S&P). Laptársunk ezzel egybevágó információi szerint ennek során figyelmeztethették a kormányt a negatív kimenetre, de azt is írja cikkében, hogy egy újságíróknak tartott fideszes háttérbeszélgetésen a héten az hangzott el: 10-15 százalék körüli kedvezményt érvényesíthet a kormány az adósságon. A Népszabadság ma arról írt, hogy 20-25 százalékos is lehet az átvett adósság visszafizetése során alkalmazandó diszkont. A Portfolio.hu ma reggeli elemzésében rámutatott: egy 20-25%-os "haircut" esetén 122-153 milliárd forintnyi veszteség is érheti a bankokat, amennyiben a 612 milliárd forintnyi adósságátvállalás mind banki követelést érint. 

2012.11.09 06:50 Mentik az önkormányzatokat - Rettegjenek a "sápszedõk"? 

Bár a részleges adósságleírás miatt a banki céltartalékok egy része is felszabadulna, de az origo banki körökbõl úgy értesült, hogy csak 10 százalék alatti diszkontnál járnának jól a bankok, ennél nagyobb banki veszteség esetén a bankrendszer többet veszítene, mint amennyit nyerne a másik oldalon. Természetesen az esetleges technikai államcsõd beállta mind az államnak, mind a bankrendszernek igencsak kedvezõtlen lenne finanszírozási oldalról. Ezt mindenképpen el szeretné kerülni a kormány, ezért a lap információi szerint nagy erõkkel dolgoznak az ügyön a nemzetgazdasági tárcánál és az adósságkezelõnél. Azt valószínûsíti, hogy majd tárgyalásos rendezési utat választ a kormány, amelynek során a tõketartozás elengedése helyett inkább a kamatok leszállítását próbálja elérni a kabinet a bankoknál az önkormányzati adósság ügyében. 

Jön a leminõsítés? 

A lap azt is tudni véli: közelmúltbeli látogatásán a két hitelminõsítõ azt is jelezte, hogy IMF-megállapodás híján nagyobb esélye van annak, hogy újra leminõsítik Magyarországot.

 

Forrás: www.portfolio.hu

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok