5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Már Donald Trump milliárdos is összeomlásról beszél

2011.02.14. 09:13 - Piaci hírek

 Forrás: redactednews

Donald Trump multi-milliárdos amerikai üzletember, több szállodalánc tulajdonosa, kemény szavakkal minõsítette az Egyesült Államok gazdaságát és a teljes összeomlás lehetõségét is felvetette egy néhány napja készült interjúban.

„Hamarosan 25 dollár lesz egy kiló kenyér” vagy „mi lehetünk a következõ Egyiptom” kijelentésekkel tarkítva Mr. Trump elmagyarázta, hogy az USA gazdasága aggasztó irányba halad. Bár Doland Trump rendkívül ellentmondásos személyiség az Egyesült Államokban, azt meg kell hagyni, hogy az üzleti életben nagyon sikeres.

Olyan súlyosnak látja a helyzetet, hogy az elnöki székért is versenybe szállna, ha ezzel segíthetne hazáján.

Függetlenül attól, hogy ki mit gondol Donald Trump személyérõl, amikor egy komoly üzletember apokaliptikus kifejezésekkel illeti saját hazája gazdaságát, talán érdemes elgondolkozni mondanivalóján.

„Ha az olaj ára tovább emelkedik és a dollár árfolyamesése nem áll meg, könnyen rosszabbra fordulhatnak a dolgok,”  nyilatkozta.

Igaza van. A rengeteg frissen nyomott pénz a rövidtávú fellendülés illúzióját kelti, felpumpálva a tõzsdét, azonban az általa generált infláció hatása végül nagyon fájdalmas következményekkel jár majd. Az elsõ negatív hatások már most érezhetõek a világ pénzpiacain. A mezõgazdasági termékek ára az egekbe szökött, az olaj ára pedig ismét 100 dollár körül van hordónként. Utoljára 2008-ban alakultak így az árak, és emlékezzünk vissza mi volt az eredmény. Pénzügyi összeomlás.

25 dollár (5000 forint) egy kiló kenyérért? Ki ne látná, mi történik már most az élelmiszerárakkal. Az egyiptomihoz hasonló helyzet nagyon könnyen Amerikában vagy Európában is kialakulhat.

„A bankok becsapták az embereket. Elkövettek néhány csúnya dolgot, és komoly bajt okoztak. Azonkívül ha ma valakinek hitelre van szüksége, a bankok nem segítenek,” folytatta Donald Trump a problémák felsorolását.

A bankok azért kaptak óriási pénzeket, hogy ismét megnyissák forrásaikat az átlagemberek elõtt. Ez mindezidáig nem történt meg. Az ellenkezõje történt. Még soha nem volt ilyen nehéz hitelhez jutni az Egyesült Államokban. Természetesen bizonyos korlátozások bevezetése idõszerû volt már, de nem ilyen mértékben.

„Lassan rajtunk nevet az egész világ,” mondja dühösen az üzletember. Mr. Trump elmondta, hogy kínai partnerei nagyon jól mulatnak a helyzeten. Sokszor nehéz elhinniük, mennyi Kína számára kedvezõ, az Egyesült Államok számára viszont elõnytelen üzletet kötnek manapság. Az Egyesült Államokból egy tehetetlen óriás lett.

Ed Lazear, a Stanford Egyetem közgazdász professzora szerint, amennyiben mind az Egyesült Államok mind pedig Kína gazdasága tartja jelenlegi növekedési ütemét, egy átlag kínai állampolgár 30 éven belül jobb módú lesz, mint egy átlag amerikai.

Sok nagy iparvárosból lassan kihalt kísértetváros lesz. A hosszú távon munka nélkül maradt amerikaiak számára történelmi csúcson áll és több tízmillió ember szorul segélyre.

Donald Trump szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy „az amerikai kormánynak nincs pénze.”

A kongresszus költségvetési bizottságának számításai szerint az idei költségvetési hiány újabb (15,000 milliárd dolláros) csúcsot állít be.

Ez az a fiskális fegyelem, amirõl a politikusok beszéltek? A számítások szerint 2009 és 2021 között minden amerikai háztartásra újabb 150,000 dollárnyi adósság jut. Ki szeretne 150,000 (kb. 3 millió forint) dollárt adni a kormánynak, hogy kifizesse a felhalmozott adósság ráesõ részét?

2020-ra az USA államadóssága hozzávetõlegesen 20,000 milliárd dollár lesz. Az ország egyetlen módon kerülheti el az összeomlást, ha a világ többi nemzete hajlandó még több pénzt kölcsönözni. Ha egyszer megelégelik, az USA menthetetlenül elsüllyed.

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok