5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Még idén 2000 dollárig ralizhat az arany (Merrill Lynch)

2012.07.12. 11:09 - Piaci hírek

  A Merrill Lynch is csatlakozott az aranyról fényes képet festõ piaci szereplõk csoportjához. A befektetési bank elemzõi szerint ugyanis az arany árfolyama 2000 dollárig emelkedhet a Fed újabb monetáris lazítása (például újabb kötvényvásárlási programja, QE3) után, amire vagy szeptemberben, vagy valamikor a novemberi választások után kerülhet sor. Ez a jelenlegi árakhoz képest több mint 27 százalékos drágulást jelentene. A bank árupiaci elemzési vezetõje, Francisco Blanch úgy véli, az amerikai jegybank még idén (leginkább szeptemberben) újabb 500 milliárd dolláros eszközvásárlási programot jelenthet be, amelyet komoly rali követhet a nemesfém piacán. 

Még idén 2000 dollárig ralizhat az arany (Merrill Lynch)


A bank elemzõi és piaci kereskedõk egyaránt úgy vélik, az európai recesszió és a kínai lassulás egyaránt rákényszerítheti az amerikai jegybankot a gazdaságélénkítésére. A Merk Investments befektetési igazgatója, Axel Merk szerint erre már a jövõ héten sor kerülhet, amikor a Fed elnöke, Ben Bernanke a Kongresszus elé viszi a jegybank legújabb gazdasági elõrejelzését. Már a nagy gazdasági világválság amerikai példáján is látható volt, hogy a pénz leértékelésével az exporton keresztül serkentett gazdaság sikeres útnak bizonyult, a jegybank pedig minden valószínûség szerint most is ezt próbálja - véli Merk. 

Nem mindenki ennyire optimista az arannyal kapcsolatban. Többek között Andrew Su, a Compass Global Markets vezérigazgatója is úgy véli, a piac túlzott várakozásokat fogalmaz meg egy újabb amerikai jegybanki élénkítéssel kapcsolatban, az egyre nagyobb veszteségekkel járó részvénypozíciókat pedig továbbra is a nyereséges aranypozíciók likvidálásával tarthatják fent a kereskedõk. Emiatt folytatódhat az eladási hullám az arany piacán, az 1530 dolláros technikai szint áttörése után pedig akár 1300 dollárig is leeshet a nemesfém árfolyama - véli Su. 

 

Forrás: www.portfolio.hu

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok