5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Még Németországot is megintette a Moody's

2012.07.24. 09:30 - Piaci hírek

  A hitelminõsítõ a lépéseket azzal indokolta, hogy mind a négy állam valamilyen módon érintett két eurózónás fejleményre. Az egyik az eurózóna sorsának növekvõ bizonytalansága. Eszerint az eurózónából való görög kilépés növekvõ valószínûsége, illetve ennek spanyol és olasz gazdaságra vonatkozó esetleges következményei egyaránt súlyosbítják a válságot. A másik probléma, hogy ha ezek az események nem következnek be, akkor is emelkedik a valószínûsége, hogy nagyobb közösségi megsegítésre szorul a spanyol és az olasz állam. 

Ezekhez a növekvõ kockázatokhoz országspecifikus elemek is csatlakoznak, és a négy vizsgált ország közül csak Finnországot látta olyan egyedülálló "hitelprofilúnak" a Moody's, hogy a stabil kilátás megtartása mellett döntsön, a másik három ország esetében a kilátás rontása történt. (A finnek mellett szólt, hogy ugyan a súlyosbodó válságra nem lennének érzéketlenek, ám nettó értelemben nincs adósságuk, illetve kicsi, és belföldre orientálódó bankrendszerük van.) 

A Moody's ugyan hangsúlyozza, hogy az általa említett események bekövetkezését nem tartalmazza az alapforgatókönyve, ám úgy ítéli meg, hogy azok valószínûsége a saját értékelési módszertanuk szerint "nagyon alacsonyról" "alacsonyra"emelkedett. Ennek kapcsán a hitelminõsítõ utal a csõdesemény pénzügyi fertõzési csatornáira, amelyek súlyosan érintenék a banki és állami likviditási helyzeteket, és ezt csak nagyon nagy költségek árán lehetne feltartóztatni. 

A hitelminõsítõi lépés indoklásában a Moody's újra kitér arra, hogy az Európai Unió válságkezelését nem tartja megfelelõnek (reaktív és "gradualista"), és minél tovább tart a válság, annál valószínûbb, hogy sokkok egész sorozata éri a gazdasági térséget. A további romlás a spanyol és olasz makrogazdasági és finanszírozási környezetet is rontja, emelve a valószínûségét egy külsõ pénzügyi támogatás szükségességének. 

Még Németországot is megintette a Moody


A Moody's arra is emlékeztet, hogy a harmadik negyedév végéig elvégzi vizsgálatait a február óta negatív kilátással rendelkezõ Franciaország és Ausztria esetében is, és akkor kiderülhet, hogy szükség van-e erõsebb lépésekre (értsd: leminõsítésre). Európa legerõsebb gazdaságának számító Németország egyébként egyelõre mindegyik hitelminõsítõnél AAA kategóriában van, ez volt az elsõ olyan lépés, ami a leminõsítés növekvõ esélyét jelzi.

Forrás: www.portfolio.hu

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok